Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* verplicht veld

 

 

1e Zondag van de Advent

1e lezing: Jer. 33,14‑16
2e lezing: 1 Tess.3,12‑4,2 
Evangelie: Lc.21,25‑28.34‑36

 

Barricadeer de deuren niet

We leven in moeilijke en roerige tijden, dat zal eenieder wel in zijn leven ervaren. Er is veel verwarring, de waarheid is vaak niet meer van de leugen te onderscheiden. Dagelijks worden we overstroomd met allerlei nieuws, waar je lang niet altijd vrolijk van wordt. En er ontstaat steeds meer argwaan of het wel klopt wat we te horen en te zien krijgen. Manipulaties in geschrift en in beeld vinden zo vaak plaats. Zijn de oog- en oorgetuigen nog te vertrouwen, wordt hun niet stiekem iets ingefluisterd door onruststokers en lieden die er belang bij hebben om de samenleving te ontwrichten? 

Helaas waait er een tijdgeest die werkelijk in strijd is met de christelijke normen en waarden. Steeds meer christenen komen in de verdrukking door gewetensnood. Gelukkig hebben we steun aan ons geloof in Jezus, die de Weg is, de Waarheid en het Leven. We mogen dan ook zeker niet ontmoedigd raken, ook al waren het ferme woorden die Jezus sprak in het evangelie van deze zondag. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! 

Het helpt niet echt om je maar te verschansen in je huis en de deuren te barricaderen. Veeleer helpt het om te vragen om meer liefde voor God en de medemens. In zijn liefde blijven, is de opdracht die de apostel Paulus ons in de tweede lezing van deze zondag voorhoudt. Dan mogen we weten dat de Heer ons sterkt in alle wederwaardigheden van ons leven. Dan worden we niet beheerst door een krampachtige vrees, maar kunnen we met alle vertrouwen de toekomst tegemoet gaan. Juist deze Adventstijd, de tijd van verwachting, nodigt ons daartoe uit. We mogen de komende weken ons wat versoberen om in ons leven meer plaats te maken voor het Licht van de wereld, onze Heiland en Verlosser. Ook al wordt het de komende weken steeds donkerder, het Licht van de wereld zal komen!