Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Zondag 20 januari - 2e zondag door het jaar

1e lezing: Jes.62,1-5 
2e lezing: 1 Kor.12,4-11
Evangelie: Joh.2,1-12  

 

Kwaliteit van liefde

Op de bruiloft van Kana raakte de wijn op. En daarmee dreigde het bruiloftsfeest voortijdig te stoppen. Dit tekort aan wijn verwijst naar het tekort aan liefde. De wijn staat immers symbool voor de liefde. Dit evangelie leert ons: Waar wij mensen op onze eigen krachten zijn aangewezen daar raakt de liefde in de versukkeling. Over welke liefde spreken wij hier? Niet over de romantische liefde of over de erotische liefde en ook niet over alles wat ons gevoel streelt. Maar wij spreken over de liefde die Christus is komen brengen. De eerste Johannesbrief zegt: “Wat liefde is hebben wij geleerd van Christus: Hij heeft zijn leven voor ons gegeven. Dus zijn ook wij verplicht ons leven te geven voor onze broeders en zusters.” 

Liefde wordt hier verstaan als je in dienst stellen van de ander, tot en met het geven van je leven voor de ander. Deze liefde vinden wij in ‘optima forma’ bij het kruis van Jezus. Op het kruis gaf Jezus zijn leven voor ons. Voor onze redding, voor ons heil. Hij stierf uit liefde voor ons. Wanneer wij de Eucharistie vieren dan vieren wij deze liefde van Christus. Zijn liefde is verbonden met de dienst aan de naasten. Wij mogen bij de ander niet ons eigen voordeel zoeken. Want dan gaat de kwaliteit van onze liefde achteruit. Wie zichzelf zoekt ook bij anderen, die tast de kwaliteit van zijn liefde aan. Uiteindelijk verwatert dan de liefde en blijft van de goede wijn nog slechts het water met een kleurtje over. Smakeloos en plat water. Willen wij onze liefde op het niveau van het evangelie brengen? Dan kunnen wij beginnen met onszelf de vraag te stellen: wat kan ik doen om die ander een beetje blijer te maken? 

Laten wij ons de komende week een paar keer deze vraag stellen: wat kan ik doen of welke woorden kan ik kiezen om mijn naasten te laten glimlachen? Jezus brengt de liefde van God in ons leven binnen. Hij is de Bron. Als het goed is, drinken wij aan de Bron. Bijzonder door te bidden en door de Eucharistie te vieren. Het is verstandig om te drinken aan de Bron van de Heer. Die Bron droogt niet op. Gods liefde raakt niet uitgeput. Dat mag voor ons een oproep zijn om de liefde van de Heer te blijven gedenken en te blijven zoeken. Via het gebed en in de viering van de Eucharistie. Jezus maakt van gewoon water de beste wijn. Hij heft onze liefde - die meer dan eens van slechte kwaliteit is – op tot een betere liefde. Wij hebben dus alle reden om Jezus blijvend te zoeken. Wie de betere wijn van zijn liefde vindt, vindt vreugde. Die vreugde maakt de moeite van het zoeken méér dan waard.

Tekst: Bezinning op het Woord, inleidende teksten bij de dagelijkse liturgie

Illustratie: glas-in-loodraam Bruiloft van Kana van Huub Loontjens in voormalige Sint-Jozefkerk in Stein-Kerensheide.