Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Brigidawandeling van Wittem naar Noorbeek

Zaterdag 1 februari

De Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden (SPV) bestaat in 2020 25 jaar en organiseert dit jaar elf wandelingen die in de afgelopen kwart eeuw de meeste waardering kregen. Een ‘klassieker’ vanaf  de beginjaren is de wandeling naar het Zuid-Limburgse plaatsje Noorbeek op 1 februari, het jaarfeest van Sint-Brigida. Uiteraard ontbreekt deze wandeling niet in het jubileumjaar.

Noorbeek is al sinds 1634 pelgrimsoord  is van de legendarische Sint-Brigida, stichteres van het klooster Kildare in Ierland. Vertrekpunt van de 12 km lange winterochtend-wandeling op zaterdag 1 februari 2020 is Klooster Wittem, een ander bekend pelgrimsoord in het Limburgse Heuvelland, en ‘thuisbasis’ van de SPV. In de pas gerenoveerde kloosterkerk aan de Wittemer Allee 32 te Wittem wordt op de vroege zaterdagmorgen om 07.00 uur de groepswandeling geopend met een korte introductie en het pelgrimsreisgebed. Het eerste deel van de wandeling voert via Gulpen en Ingber naar Margraten. In de parochiekerk aldaar is een korte bezinning.  Andere wandelaars kunnen zich er om 09.00 uur bij de pelgrims aansluiten voor de laatste 6 km. 

Het tweede deel van de tocht voert langs de interessante kerk van Banholt, en –vlak voor Noorbeek- de Brigidabron, waar korte stops worden gemaakt. Om 11.00 uur is in de dorpskerk van Noorbeek de eucharistieviering, samen met de parochiegemeenschap. In deze viering wordt volgens een oude traditie water en brood gezegend.

Na afloop kan men meedoen aan het gezellige ‘frühschoppen’ in een van de café’s van het dorp. Wie wil kan om 13.00 uur vanaf Herberg St.Brigida mee terug wandelen naar Wittem langs een andere, mooie route: via het Gulpdal en de bossen van Landsrade (13 km). Een kwartier eerder gaat een Arriva-bus (lijn 57) rechtstreeks van Noorbeek naar Partij/Wittem (uurdienst).

Om mee te wandelen is opgave vooraf niet nodig; op tijd aanwezig zijn in Wittem (07.00 uur) of Margraten (09.00 uur) is voldoende. Deelname is gratis. Als er extreem winterweer wordt verwacht, kijk dan op www.spvlimburg.nl om te zien of de tocht doorgaat.