Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Expositie over Charles Eyck

Tot en met 12 januari

In museum De Wieger in Deurne (Noord-Brabant) is een expositie te zien van werken van de bekende Limburgse schilder Charles Eyck. 

Charles Eyck is een representant van het gematigd expressionisme tussen de beide wereldoorlogen, met zijn tekenachtige stijl doet hij vaak denken aan sommige schilders van de Ecole de Paris, waarvan Raoul Dufy de meest aan hem verwante vertegenwoordiger is.

Op tienjarige leeftijd krijgt Charles Eyck (1897- 1983) roodvonk en tyfeuze koortsen. Als gevolg hiervan is hij vanaf dat moment doof en nagenoeg stom. Geld om te leren liplezen was er niet. De rest van zijn leven communiceert hij via briefjes en tekeningen. Duizenden tekeningen heeft hij gemaakt en vele honderden schilderijen. Hij tekende en schilderde met explosieve handen; niet alleen op papier en doek, maar ook op muren, glas-in-lood en keramiek. Daarnaast was hij architect, ontwerper en schrijver. Kortom, hij was een uiterst productief en veelzijdig kunstenaar. Op het eind van zijn studie aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam wint Charles Eyck in 1922 de Prix de Rome en krijgt hij een beurs om in Italië klassieke kunstwerken te kopiëren. In Anticoli, een klein dorp in de buurt van Rome, leert hij in 1924 de Zweedse schilderes Karin Meyer kennen, met wie hij in december van dat jaar in Stockholm trouwt. Ze krijgen twee kinderen: een dochter, Anne Margit (bijnaam Bimba), in 1925 en vijf jaar later een zoon, Ragnar.  Tussen 1924 en 1938 woont hij met zijn gezin afwisselend in Frankrijk, Zweden en Nederland. Vanaf 1938 vestigt hij zich definitief in Huis Ravensbos, in het Limburgse Schimmert. Zowel in 1985 als in 1995 waren in Museum De Wieger grote overzichtsexposities te zien met het werk van Charles Eyck. We zijn nu bijna 25 jaar verder, tijd om zijn trefzekere en joyeuze schilderijen te laten zien aan een nieuwe generatie kunstliefhebbers. 

De expositie, samengesteld door conservator Lex van de Haterd, kon tot stand komen dankzij een groot aantal genereus ter beschikking gestelde bruiklenen van het Limburgs Museum in Venlo en uit de enorme Charles Eyck-collectie van Roeland van Thiel uit Den Bosch. Daarnaast toont De Wieger werken van Charles Eyck uit de eigen collectie en bruiklenen van een viertal andere particuliere verzamelaars.

Museum De Wieger is geopend van woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Adres: Oude Liesselseweg 29 in Deurne. Telefoon: 0493-322930. Meer info: www.dewieger.nl