Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

Mailings bisdom Roermond

Expositie over Meester van Elsloo

Tot en met zondag 16 juni

Tot en met zondag 16 juni is in het Bonnefantenmuseum in Maastricht de expositie ‘Meester van Elsloo’ te zien. Het gaat om een overzichtstentoonstelling waarop meer dan 50 15e-eeuwse houten beelden bij elkaar zijn gebracht. Een groot aantal daarvan komt uit Limburgse kerken of de collectie van het Bisschoppelijk Museum. Maar er zijn ook beelden uit het Rijksmuseum, het Louvre in Parijs en het Victoria & Albertmuseum in Londen te zien.

De ‘Meester van Elsloo’ is een wonderlijk fenomeen. De naam is in 1940 bedacht door de kunsthistoricus professor Joseph Timmers voor vier beelden, waarvan  hij vermoedde dat ze door één kunstenaar waren gemaakt. Omdat de naam van de kunstenaar niet bekend was, vernoemde Timmers hem naar de plaats waar een van de mooiste beelden staat: Elsloo. Later ontstond het idee dat het vermoedelijk om een groep kunstenaars gaat, die allemaal in dezelfde stijl werkten. Misschien wel in één grote beeldenfabriek, maar mogelijk ook in allerlei kleine ateliertjes in of rond Thorn.

Het is voor het eerst in meer dan 40 jaar dat zoveel beelden van de Meester van Elsloo bij elkaar zijn gebracht. Te zien is onder meer de beroemde ‘Anna-te-drieën’ uit de Augustinuskerk in Elsloo, waarnaar de kunstenaar vernoemd is, maar er zijn ook beelden te zien uit de kerken uit Thorn, Roermond, Horst, Montfort, Gulpen, Wijlre en Lottum. Daarnaast hebben tal van musea uit binnen- en buitenland beelden voor de tentoonstelling afgestaan.

Aan de overzichtsexpositie is tien jaar gewerkt. De expositie is tot 16 juni te zien in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.