Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

Mailings bisdom Roermond

Jubileum barokorgel kerk Vrangendael

Zondag 1 maart

Het orgel in de Christus Hemelvaartkerk van Vrangendael (Sittard) is een bijzonder instrument. Het is een van de vier nog klinkende barokorgels in ons land vervaardigd door Pieter van Assendelft. Het orgel, daterend uit 1748, staat dit jaar 50 jaar in de genoemde kerk. Dat wordt vandaag gevierd met een H. Mis en een concert.

In het jaar 2020 wordt gevierd dat dit orgel vijftig jaar in deze kerk staat, dankzij de muzikale priester Fons Kurris, die toen aan de parochie verbonden was en het orgel vanuit Gennep naar Vrangendael haalde.  1 maart 2020 is precies de datum, waarop het orgel vijftig jaar geleden voor het eerst op deze plek bespeeld werd. En zeker na de restauratie van 2011 is het een prachtig instrument met een heel eigen klank en mogelijkheden, mede door de Kirnberger III-stemming op 415 Hz.

Dit jubileum gaat niet ongemerkt voorbij. Zo zal de Oratoriumvereniging Sittard de eucharistieviering van 10.30 uur opluisteren, begeleid door het orgel, en waaraan emeritus-pastoor Kurris voorgaat. Na een lunchpauze met koffie, thee, soep en broodjes zal de Oratoriumvereniging vanaf 13.00 uur concerteren met een programma, waarin o.a. veelzijdige passiemuziek te beluisteren zal zijn. Tussen de vocale werken door zal het orgel opnieuw zijn eigen geluid laten horen, met Anja Hendrikx aan de toetsen.

Het adres van de kerk is Hemelsley 240 te Sittard. De toegang is gratis, waarbij een vrije gave hogelijk op prijs gesteld wordt.