Landelijke pelgrimstocht Vastenactie dit jaar in Zuid-Limburg

De landelijke Vastenactie houdt haar jaarlijkse pelgrimstocht dit jaar in Limburg. Van donderdag 6 tot en met zaterdag 8 april vindt een driedaagse bezinnende en fondswervende wandeltocht door Zuid-Limburg plaats. Iedere dag vertrekken de wandelaars rond half tien ’s morgens vanaf Abdij Rolduc in Kerkrade voor een wandeling van ongeveer 20 kilometer. Ook hulpbisschop Everard de Jong zal een deel van de wandeling meelopen.

Het is voor de zevende keer dat de Vastenactie deze pelgrimstocht houdt. De tocht door Zuid-Limburg voert over delen van oude pelgrimswegen en zelfs kleine stukjes van de Sint-Jacobsroute. De afstand is elke dag ongeveer 20 kilometer. Iedereen kan deelnemen, oftewel drie dagen oftewel naar keuze één of twee dagen. Hulpbisschop Everard de Jong zal op zaterdag meelopen en met de wandelaars onderweg een bezinnend moment houden.

De eerste dag gaat de tocht naar Aken, dat al sinds de Middeleeuwen een geliefd pelgrimsdoel is. De tweede dag staat klooster Wittem op het programma, bedevaartsplaats van de heilige Gerardus. Op de derde dag, de afsluitende zaterdag, is er een rondwandeling via de Duitse plaatsen Herzogenrath en Scherpenseel en het vredesmonument van Rimburg, met start en aankomst op Rolduc. Op donderdag en vrijdag is er na aankomst nog een inhoudelijk programma. Na afloop daarvan gaat er een bus terug richting Rolduc. Voor de mensen die van verder weg komen is er overnachtingsgelegenheid in Abdij Rolduc. Op donderdag- en vrijdagavond is er een inhoudelijke themabijeenkomst die ook toegankelijk is voor mensen die niet meelopen met de Pelgrimstocht.

De wandelaars lopen de tocht ter bezinning op zichzelf en hun levensstijl, maar ook om geld in te zamelen voor het centrale Vastenactieproject in El Salvador. Onderweg zijn er halteplaatsen voor momenten van bezinning. ‘Eilanden van Hoop’, het jaarthema van Vastenactie 2017, vormt het uitgangspunt voor deze bezinningsmomenten. In San Salvador proberen kerkelijke instellingen ‘Eilanden van Hoop’ in te richten om zo te bouwen aan een meer vreedzame en rechtvaardige samenleving in stad en land. We willen stil staan bij de vraag hoe wij een ‘Eiland van Hoop’ kunnen zijn.

Deelname aan de tocht kost € 15,- per dag, inclusief vervoer van de aankomstplek van de dagwandeling naar de vertrekplek, exclusief overnachtingskosten en maaltijden.

Meer informatie over programma en routes is te vinden op de website van vastenactie: http://www.vastenactie.nl/pelgrimstocht/pelgrimstocht2017Inschrijven kan ook via deze site.

Alle deelneemsters en deelnemers zijn uitgenodigd om zich te laten sponsoren. De opbrengst is bestemd voor het centrale Vastenactieproject in El Salvador. Familieleden, vrienden, kennissen en collega’s zullen zeker bereid zijn om een bijdrage te leveren als waardering voor de inzet als pelgrim.