Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

 

 

Bachs cantates in Heythuysen

Zondag 17 februari 

Sinds november 2017 wordt er in de H. Nicolaaskerk te Heythuysen vier keer per jaar een cantate van Johann Sebastian Bach uitgevoerd met koor, orkest en solisten. Dit is tot nu toe zo’n succes gebleken dat de Stichting Bach Cantates Heythuysen besloten heeft ermee door te gaan. De cantates in Heythuysen krijgen steeds meer bekendheid in de regio en blijken duidelijk te voorzien in een behoefte.

Dit project is uniek in Limburg! Bach componeerde ongeveer 300 cantates, waarvan er zo’n 200 bewaard bleven. In zo’n cantate reflecteert hij muzikaal en tekstueel op de lezingen van de betreffende zondag. Bach’s cantates zijn bij het grote publiek niet zo bekend als bijv. zijn passies, maar niettemin zijn het muzikale pareltjes. Speciaal aan de uitvoeringen in Heythuysen is dat het publiek kan meezingen met het slotkoraal. Dit wordt onder leiding van dirigent Luc Jakobs van tevoren even met het publiek gerepeteerd. Daarna wordt de cantate in zijn geheel uitgevoerd. Tot afsluiting wordt dan het slotkoraal herhaald, waarbij het publiek mag meezingen. De bladmuziek van het slotkoraal plus de oefen-mp3’s vind je op de website: Download Bach Cantates.

De eerstvolgende cantate wordt uitgevoerd op zondag 17 februari 2019 om 19.30 uur. Dan staat BWV 22 ‘Jesus nahm zu sich die Zwölfe’ op het programma. De entree bedraagt een vrije gave.