Bezinning op het Woord

1e lezing: 1Kon.17,10-16
2e lezing: Hebr.9,24-28
Evangelie: Mc.12,38-44 of 41-44

Wie op God vertrouwt, kan alles geven

We staan er misschien niet direct bij stil, maar het is vandaag voor carnavalminnende mensen een bijzondere dag: het carnavalsseizoen barst weer los. Er zijn natuurlijk ook mensen die er minder of helemaal niets mee hebben. Gelukkig staat kiezen vrij en mag iedereen doen waar hij of zij zich goed bij voelt.

Zo vraagt ons gelovig leven ook een bewuste keuze van ons. Het is kiezen, ofwel voor de wereld ofwel voor God; men kan immers nooit twee heren tegelijk dienen. We zien dit ook vandaag terug in het gedrag van de schriftgeleerden. Jezus waarschuwt de mensen, omdat de schriftgeleerden alleen maar uit zijn op uiterlijk vertoon. Soms kan ons dat ook overkomen. Van de buitenkant doen we ons dan mooier voor dan dat wij van binnen zijn. Ons leven mag nooit gereduceerd worden tot uiterlijk vertoon.

En als voorbeeld worden ons vandaag twee weduwen voor ogen gehouden. Zij gaven alles wat zij hadden, al was het dan ook de laatste penning. Ze hielden voor zichzelf niets achter en hun gave had ook geen bijbedoeling. Ze kwamen tot deze keuze omdat zij op God vertrouwden, ook in moeilijke tijden. Zo wordt ook aan ons vandaag gevraagd om te geven wat wij hebben, al is het misschien maar weinig. Geef maar, zegt ons vandaag Gods Woord. Vertrouw op God. En dit mag tot het uiterste gaan. Het mag van ons Godminnende mensen maken, die merken dat als ze ‘alles’ geven dat dát uiteindelijk goed doet.

Bezinning op het Woord

Bezinning op het Woord is een uitgave van Dienst Liturgie en Kerkmuziek van het Bisdom Roermond. De uitgave is bedoeld voor allen die zich willen verdiepen in de liturgie van de eucharistie. Bezinning op het Woord biedt een inleiding, een korte bezining, voorbeden en verwijzingen naar de teksten van de dagelijkse liturgie.

Abonnement

Bezinning op het Woord verschijnt elke maand als handzame brochure. Kosten abonnement:

Particulieren Nederland/België: € 21,50
Parochie en kloosters in Nederland/België: € 24,-
Overige Europese landen: € 41,50
Buiten Europa: € 51,50

Administratie Bezinning op het Woord (BOHW)

6040 AL  Roermond
abonnement-bohw@bisdom-roermond.nl