Grootste bijenhotel van Limburg in achtertuin bisdom

In stadspark De Kartuis in Roermond is donderdag 22 februari voor zover bekend het grootste bijenhotel van Limburg geopend. In het hotel dat 2,50 meter hoog en 2,20 meter breed is, kunnen duizenden bijen terecht. De plek wordt ook educatief gebruikt voor leerlingen van Roermondsse basisscholen. Het voor publiek vrij toegankelijke park is de tuin van het voormalige kartuizerklooster, waarin tegenwoordig de bisdomkantoren gevestigd zijn. De grond is eigendom van het bisdom, dat het beheer ervan overlaat aan een speciale stichting.eigendom van het bisdom en achtertuin van de bisdomgebouwen,   

Het bijenhotel is een initiatief van de stichting Servicegilde Roermond en de Roermondse stadsimkers. Een groep leerlingen van de Vrije School Christophorus onthulde de nieuwe huisvesting voor wilde bijen samen met wethouder Raja Fick-Moussaoui van de gemeente Roermond. Behalve het bijenhotel is er ook een plek voor de zandbijen gerealiseerd. Samen met de aanleg van bloemrijke en bijvriendelijke borders, hebben de initiatiefnemers er voor gezorgd dat er een volwaardige ‘bed & breakfast’ voor de wilde bijen is bijgekomen in de binnenstad van Roermond.

Stadspark De Kartuis (8000m2) is een ommuurd park midden in het Roermondse stadscentrum, omringd en verscholen achter eeuwenoude kloostermuren. De ingang van het park is gelegen aan de Voogdijstraat. Het park is dagelijks geopend van 10.00 uur tot zeker 16.00 uur. Het is een oase van rust om te genieten, zittend op een bankje of rondlopend over de paden, van de natuur. Het park is een toevluchtsoord voor diverse zangvogels, die er hun nestjes bouwen en jongen grootbrengen. Heel bijzonder is de vegetatie die aan de muren groeit. De muur van dit park is een van de weinige plekken in Nederland waar de pijlscheefkelk nog voorkomt. De vele bloemperken trekken tevens een groot aantal insecten en vlinders. Ook herbergt het park een schat aan culturele en archeologische waarden. Veel hiervan (monnikcellen, middeleeuwse woningen, schuren en kruisgangen) ligt onder de grond. Een monnikcel is opgegraven en in de bestrating zichtbaar gemaakt. Enkele devotiekapellen uit de 19de eeuw staan verspreid over het terrein. Verder wordt het park verfraaid door diverse moderne en oude beelden, waardoor een ware beeldentuin is ontstaan. 

     
     
     
     
     
Susteren-Echt