Bisschop Wiertz: "Kerk een museum noemen, is griezelig"

“Hoewel ik zeer erkentelijk ben voor de inspanningen om het kerkelijk erfgoed te promoten, vind ik het heel griezelig om een kerk een museum te noemen.” Dat zei bisschop Frans Wiertz van Roermond dinsdagmiddag bij de opening van het ‘Grootste Museum van Nederland’ in Maastricht. “Bij de Russische Revolutie werden honderd jaar geleden kerken ook tot musea gereduceerd. Maar dat zijn ze niet. De kerk is de plaats waar God woont,” aldus de bisschop.

Het Grootste Museum van Nederland is een project van Museum Catharijneconvent in Utrecht om het kerkelijk erfgoed in Nederland meer onder de aandacht te brengen. Daartoe worden elf historische kerken en twee synagogen deze zomer extra gepromoot. In Limburg doet de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht aan het project mee. Er is onder meer een audiotour gemaakt om bezoekers meer uitleg te geven over de kunstschatten van de kerk.

Tijdens de openingsbijeenkomst gaf bisschop Wiertz aan helemaal geen bezwaar tegen het project als zodanig te hebben, maar wel tegen de titel. “In elke kerk brandt een godslamp als teken dat God in het tabernakel aanwezig is, dat maakt van een kerk een sacraal gebouw en geen museum.” Volgens de bisschop is het prima als mensen van religieuze kunst genieten.  “Kerkelijke kunst heeft door de eeuwen heen altijd geholpen om het geloof over te brengen. Sommige mystieke verhalen kun je zelfs beter in beelden uitleggen dan in woorden. Maar er moet wel sprake zijn van communicatie, niet van eenzijdige interpretatie door de kunstenaar.”

3-Sterrenkerk
Tijdens de openingsbijeenkomst in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek had vóór de bisschop ook pastoor Jan Vries al naar het sacrale karakter van de kerk verwezen. “Als kerkbestuur hebben we besloten aan het project mee te werken, omdat het de kans biedt om een grote groep passanten en toeristen onze kerk te laten zien. Hopelijk worden ze er ook religieus door geraakt.”

Gouverneur Theo Bovens van de provincie Limburg en locoburgemeester Jim Janssen van Maastricht wezen op hun beurt op het belang van het religieus erfgoed. Beiden spraken uit zeer vertrouwd te zijn met de ‘Slevrouwebasiliek’. “Maastricht bezoeken en niet naar Slevrouw gaan, kan niet, aldus Janssen die van een “driesterrenmonument” sprak. Directeur Marijke van Schijndel van Museum Catharijneconvent legde uit dat het project bedacht is om mensen die in het buitenland graag kerken bezoeken te laten zien dat er in eigen land ook een hoop moois ge vinden is. “De mooiste kunst bevindt zich meestal niet in een museum, maar in kerken om de hoek,” zo zei ze. “In die zin vormen alle kerken in ons land samen het grootste museum van Nederland.” Ook zij bevestigde zich bewust te zijn van het feit dat het gaat om gebouwen die gebruikt worden voor de eredienst.

Meer info over de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in dit project is te vinden op: www.grootstemuseum.nl/maastricht