Dag van de Kerkmuziek op 8 oktober

Wat is een kerk zonder muziek? Muziek hoort bij de liturgie. Zingen is dubbel bidden, zeggen we wel eens. Maar ook andere vormen van muziek in de kerk kunnen heel mooi en sfeervol zijn. Om het belang van kerkmuziek te onderstrepen, houdt de Sint-Gregoriusvereniging op zondag 8 oktober in Roermond een Dag van de Kerkmuziek.  Op en rond deze dag zijn er diverse muzikale activiteiten.

De bijeenkomst begint om 14.00 uur in de Caroluskapel (Swalmerstraat 100) en wordt afgesloten in de kathedraal (Markt). Er is een orgelworkshop door Jean-Pierre Steijvers en een workshop gregoriaans door Cyriel Tonnaer. Tijdens deze middag wordt ook ‘Jubelt voor God’ gepresenteerd, een verzameling psalmen van componist Ad Voesten. Kamerkoor ‘Contrast’ zal er medewerking aan verlenen. Ook het mooiste werk van de Heerlense organist en componist Jan Seevens wordt die middag gepresenteerd door ‘Capella sine nomine’ onder leiding van Jo Louppen.

De Dag van de Kerkmuziek begint zondag 8 oktober om 14.00 in de Caroluskapel in Roermond. Er is een workshop orgel door Jean-Pierre Steijvers en een workshop gregoriaans door Cyriel Tonnaer. De middag wordt besloten met een gezongen vesperdienst om 17.00 uur in de kathedraal, met gezangen uit de beide die middag gepresenteerde bundels. Bij deze gezongen vesperdienst zal ook bisschop Frans Wiertz aanwezig zijn. In verband met zijn naderend afscheid is een lied geschreven dat die middag in ‘première’ gaat. Alle informatie en mogelijkheid tot aanmelding vindt u op de website van de St.-Gregoriusvereniging www.sgv-roermond.nl.

Voor belangstellenden vanuit Parkstad zet de koorkring Landgraaf een bus in die de deelnemers naar Roermond en terug brengt. Opstapplaatsen zijn Heerlen (kerk Schandelen) 12.15 uur, Landgraaf (kerk Nieuwenhagerheide) 12.30 uur en Landgraaf (Oude Markt Waubach) 12.45 uur. Aansluitend aan de vesperdienst vertrekt de bus terug naar de opstapplaatsen. Deelname aan de Dag van de Kerkmuziek is gratis (vrije gave welkom). Voor de bus wordt de kostprijs van € 14,- per persoon gevraagd. Aanmelden voor de bus kan tot 1 oktober op de pastorie van Waubach 045-5312378 of pastorie.waubach@hetnet.nl.

Limburgse Koordagen

De Dag van de Kerkmuziek kan ook gezien worden als afsluiting van de Limburgse Koordagen die van vrijdag 6 tot en met zondag 8 oktober in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond plaatsvinden. Ook op die dagen zijn er verschillende kerkmuzikale activiteiten. Zo vindt er op zaterdag een vervolg plaats van de workshop ‘Ouder wordende stem’ waaraan eerder enkele honderden zangers deelnamen. Voor hen, maar ook voor allen die eerder niet in de gelegenheid waren, wordt deze workshops onder leiding van  Harrie Spronken gegeven tussen 13.15 uur en 15.15 uur. Ook verzorgt Hans Leenders die zaterdag een workshop voor dirigenten die (nadere) kennis willen maken met gregoriaans. Deze vindt plaats van 14.15 uur tot 15.15 uur. Aanmelden kan via dagvandekerkmuziekroermond@yahoo.nl.

De Limburgse Koordagen worden geopend met een Groot Limburgs Koorgala op vrijdag 6 oktober om 20.00 uur in De Oranjerie. Dit gala laat liefhebbers van koorzang kennismaken met een zeer breed repertoire aan koormuziek, verzorgt door Philharmonie Zuidnederland, de Heerlense Oratoriumvereniging en het Venray’s Mannenkoor. Een uniek samenwerkingsconcert met meer dan 100 koorzangers.

Bovendien staat op zaterdag om 20.00 uur een concert gepland onder de titel 'Enjoying the great Choirs. Dit concert wordt verzorgd door gemengd koor Crescendo uit Doenrade, ensemble Canto Rinato, koor Vocal Sollys en kamerkoor en -orkest Concertato. In totaal brengen ongeveer 140 zangers en zangeressen en 40 instrumentalisten Engelse koormuziek en werken van de bekende Engelse componist John Rutter ten gehore.

Het hele weekend vindt ook het Open Limburgs Korenfestival plaats. Voor alle informatie zie de website van VNK Limburg. Het Nederlands Koorfestival organiseert het wedstrijdelement van de Limburgse Koordagen. Het NKF viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. Een feestelijke jaar, dat wordt gevierd met twaalf feestelijke provinciale korenfestivals als opmaat naar de Landelijke NKF Finale. Een primeur voor Limburg, omdat de eerste Provinciale NKF Competitie in onze provincie plaatsvindt. Het vormt de eerst fase van een nieuw beleidsplan waarin het NKF als neutraal boegbeeld van de Nederlandse koorwereld.