'Wonder' van heilige pater Karel Houben overleden

Dolf Dormans, de man uit Munstergeleen wiens wonderbaarlijke genezing uiteindelijk leidde tot de heiligverklaring van de eveneens uit Munstergeleen afkomstige pater Karel Houben, is zondag 16 juli op 90-jarige leefitjd overleden.

Dolf Dormans (links) met pastoor Broers van Munstergeleen (Foto: Bisdom Roermond)

In 2007 werd Pater Karel Houben door paus Benedictus XVI heiligverklaard. Dat kon pas na de erkenning van een wonderbaarlijke genezing die op voorspraak van Pater Karel plaatsvond. Een medische commissie van het Vaticaan had kort ervoor verklaard dat Dolf Dormans in 1999 wonderbaarlijk was genezen. Hij had een ernstige darmkwaal en kreeg op de operatietafel van artsen te horen dat hij nog maar enkele uren te leven had. Daarna herstelde hij alsnog, naar Dormans zei nadat hij tot pater Karel had gebeden. De commissie in Rome concludeerde jaren later unaniem dat dit voorval niet verklaard kon worden door de medische wetenschap en dus een door pater Karel verricht wonder was. Wil Keulers, Dormans’ huisarts die destijds als eerste bij diens ziekte betrokken was, sprak van een wonderbaarlijke genezing en stuurde een verklaring naar Rome die mede tot Karels heiligverklaring leidde. Dormans was daar op 3 juni 2007 in Rome bij aanwezig.

Volgens pastoor Broers van Munstergeleen was Dormans tot aan zijn dood een meelevende parochiaan en actief in het gemeenschapsleven van het dorp. De uitvaartdienst is zaterdag 22 juli om 11 uur in de parochiekerk van Munstergeleen, waarna hij op het kerkhof aldaar begraven wordt.

Wie was pater Karel Houben? >>
 .