Heiligdomsvaart Maastricht biedt gevarieerd programma

De 55e Heiligdomsvaart van Maastricht, die komende donderdag (24 mei) van start gaat, biedt een uitgebreid en gevarieerd programma. Het zevenjaarlijkse religieus-cultureel evenement hoopt daarmee tienduizenden bezoekers naar de Limburgse hoofdstad te kunnen trekken. De Heiligdomsvaart duurt tot en met 3 juni. Hoogtepunten zijn de eucharistievieringen en ommegangen op de beide zondagen.

Tijdens de Heiligdomvaart worden traditiegetrouw de verschillende relieken die Maastricht rijk is, en met name de relieken van Sint Servatius, getoond en vereerd. Dagelijks zijn er verschillende religieuze vieringen in de Sint-Servaasbasiliek, de grafkerk van deze eerste Limburgse bisschop. Om 10.00 uur worden de lauden gebeden, om 10.30 uur is er een eucharistieviering en om 12.30 uur en 17.00 uur wordt er gebeden bij de zogeheten Noodkist, de belangrijkste reliekschrijn. Ook zijn er dagelijks verschillende andere vieringen in diverse kerken in Maastricht. De eucharistieviering op zondag 27 mei wordt rechtstreeks door de KRO uitgezonden op de landelijke televisiezender NPO 2. Aan deze viering neemt een groot aantal Nederlandse bisschoppen deel. Hoofdcelebrant is kardinaal Eijk. De viering wordt muzikaal ondersteund door de Capella Sancti Servatti.

Op de zondagen 27 mei en 3 juni trekken de ommegangen door de straten van de stad. Telkens vanaf 14.00 uur. De twee zondagen kennen twee verschillende routes. De deelname van pelgrimsgroepen vertoont dit jaar een opmerkelijke toename. Zo zijn er groepen uit Aken, Hasselt, Tongeren en Susteren die meelopen in de ommegang. Thema is dit jaar: 'Doe goed en zie niet om'.

In de voormalige Sint-Lambertuskerk wordt tijdens de Heiligdomsvaart de Messiah van Händel uitgevoerd. Een indrukwekkend decor, volledig barokorkest, videoprojecties, topsolisten en een groot koor vormen de ingrediënten van een fraaie productie. Het stuk wordt vanaf 24 mei zes keer uitgevoerd. Daarnaast verzorgt het Limburgs Jeugdsymfonieorkest Amikejo met het aachener Domchor op 1 juni een concert in de Sint-Theresiakerk. Met 220 musici worden werken van Fiumara, Morricone en Nicolai uitgevoerd. Een van de hoogtepunten is de wereldpremiere van het Heiligdomsvaartlied van Frank Steijns met tekst van Daan Doesborgh. Eveneens op 1 juni wordt in de Koepelkerk door de Philharmonie Zuid-Nederland en Toneelgroep Maastricht het Stabat Mater van Pergolesi uitgevoerd. Kaarten voor al deze concerten zijn verkrijgbaar via het Theater aan het Vrijthof.

Tijdens de Heiligdomvaart zijn er ook diverse lezingen. Zoals die van bisschop Jean-Pierre Delville van Luik op zaterdag 2 juni over de kerstening van de Nederlanden, in het bijzonder in de streek van het Drielandenpunt, om 17.00 uur in de Sint-Janskerk. Of de lezing van pater Dister op dinsdag 29 mei om 11.30 uur in de Kanunnikenkeldder. En de Rijnlandlezing door prins Jaime de Bourbon de Parme, ambassadeur van Nederland bij de Heilige Stoel, op donderdag 31 mei.

Daarnaast zijn er op diverse locaties verschillende exposities. In boekhandel Domincanen is het het scholenproject 'Werken van Barmhartigheid' te zien, in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek zijn werken van hedendaagse kunstenaars en een iconententoonstelling te zien, in de schatkamer van de Sint-Servaasbasiliek een tentoonstelling over relieken en reliekhouders en in het Bonnefantenmuseum over koorkappen en design en een expositie over de restauratie van een corpus van de bekende kunstenaar Jan van Steffeswert. Ook zijn er fototentoonstellingen in Centre Ceramique en in het Theater aan het Vrijthof.

Deze opsomming is niet volledig, want ook zijn er bijvoorbeeld themawandelingen, dansvoorstellingen, toneeluitvoeringen en diverse andere culturele actviteiten. Kijk voor een totaaloverzicht en meer informatie op www.heiligdomsvaartmaastricht.nl