Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Herdenking voor overleden kartuizerprior in Caroluskapel

Er komt een herdenkingsbijeenkomst in Roermond voor de onlangs overleden voormalige prior-generaal Marcellin Theeuwes van de Kartuizerorde. De viering vindt plaats op vrijdag 1 februari in de Caroluskapel in Roermond: het enige kartuizerklooster dat Limburg ooit gehad heeft en het laatste kartuizerklooster dat in Nederland (in 1783) sloot.

De voormalige prior-generaal Theeuwes overleed op 2 januari in Meounes-les-Montrieux (Frankrijk), waar hij sinds enkele jaren woonde. Het grootste deel van zijn leven verbleef de prior in La Grande Chartreuse, het moederklooster van de kartuizers, dat eveneens in Frankrijk ligt. Op zondag 6 januari zond de KRO nog een interview met abt Theeuwes uit, dat medio vorig jaar was opgenomen. Theeuwes was toen al ernstig ziek. Donderdag 24 januari wordt het programma om 17.30 uur herhaald op NPO2.

De kartuizerorde staat bekend als de strengste katholieke kloosterode. De monniken leven in absolute stilte. Van 1376 tot 1783 was in Roermond ook een kartuizerklooster gevestigd. In 1572 werden alle toenmalige monniken door de troepen van Willem van Oranje vermoord. Zij staan bekend als de ‘Martelaren van Roermond’. Enkele jaren geleden werd rond de Caroluskapel in Roermond een grote tentoonstelling over het leven van de kartuizers gehouden. Deken Rob Merkx van Roermond had meerdere keren contact met prior Theeuwes in verband met de tentoonstelling en een mogelijke zaligverklaring van de martelaren van Roermond.

De herdenking op vrijdag 1 februari begint om 18.30 uur in de Caroluslkapel, Swalmerstraat 100 in Roermond. Na afloop is er een bescheiden nazit.