Hulpbisschop bespreekt film over vluchtelingen

DE VERTONING VAN ONDERSTAANDE FILM GAAT HELAAS NIET DOOR

In filmhuis De Domijnen in Sittard wordt zondag 18 december de film 'Our last stand' vertoond. Aansluitend verzorgen hulpbisschop Everard de Jong en CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert een college. De film is een aangrijpende documentaire over het leven van christenen in Syrië en Irak, onder het juk van burgeroorlog en IS.

 
De film vertelt over de zoektocht van de Assyrisch-Amerikaanse Helma naar de wortels van haar familie, in Qamishli, in het noorden van Syrië. Helma leeft in New York als onderwijzeres. Ze reist naar Syrië en Irak met als doel meer bekendheid te geven aan de levenssituatie van christenen daar. De aangrijpende reis van Helma voert langs vluchtelingenkampen, waar met moeite zorg geboden kan worden aan christenen, die uit Noord-Irak zijn gevlucht voor ISIS. Langs kleine milities die dorpen proberen te heroveren op ISIS en Qamishli, de geboorteplaats van Helma’s familie in Noord-Syrië. Tijdens haar reis ontdekt ze hartverscheurende verhalen over verdriet, wanhoop, moed en hoop.

Afgelopen woensdag (14 december) bezocht de aartsbisschop van Mosul de Tweede Kamer. Petros Mouche (Syrisch-Katholieke kerk) vluchtte met vele christenen uit Mosul toen IS de stad binnenkwam. De aartsbisschop werd in een openbare vergadering van de Kamer ontvangen en vertelde er wat er met christenen in Irak de afgelopen jaren is gebeurd.

De filmvertoning en het college beginnen om 18.15 uur. Het adres van het filmhuis is Ligne 2 in Sittard. Meer info: https://www.dedomijnen.nl/podium/film/our-last

     
     
     
     
     
Susteren-Echt