Inventarisatie roerend religieus erfgoed gaat van start

Het project om al het roerend religieus erfgoed in Limburg te inventariseren, gaat deze week officieel van start. Dinsdag (13 juni) zal gedeputeerde Hubert Mackus van de provincie Limburg symbolisch de eerste foto in de database uploaden. Vandaag werd er alvast even geoefend in de abdijkerk in Thorn.

Beelden, schilderijen, reliekhouders, liturgisch vaatwerk, paramenten, kostbare boeken: de kerken in Limburg beschikken over een enorme schat aan roerend religieus erfgoed. Bij veel van die voorwerpen hoort ook een bijzonder verhaal. De komende jaren zal een team van professionals en vrijwilligers door Limburg trekken om het roerend religieus erfgoed te inventariseren, te fotograferen en te documenteren én de bijzondere verhalen erachter op te tekenen. Het gaat om ongeveer 300 katholieke kerken, enkele tientallen protestantse kerken en de synagoge in Maastricht.

Het project begint dezer dagen met de kerken in het dekenaat Thorn.  De komende drie jaar volgen alle andere dekenaten. Naar schatting moeten in totaal zo’n 40.000 objecten worden gedocumenteerd. In het project werkt het bisdom nauw samen met de Monumentenwacht Limburg, het museum Catharijneconvent in Utrecht en diverse andere partners.