Stichteres zusters Geleen wordt heilig verklaard

De zalige Katharina Kasper wordt binnenkort heilig verklaard. Paus Franciscus heeft opdracht gegeven om een wonder op haar voorspraak officieel te erkennen, zo heeft het Vaticaan woensdag 7 maart bekend gemaakt. Katharina Kasper is de stichteres van de congregatie van de zusters Arme Dienstmaagden van Jezus Christus, die in Limburg een klooster hebben in Geleen en voorheen ook in Amstenrade en Treebeek.

De zusters van deze van oorsprong Duitse congregatie hebben zich altijd bezig gehouden met onderwijs en gezondheidszorg. Een aantal jaren leden kwamen de zusters in het nieuws, omdat ze uit onvrede met de huidige zorginstanties zelf weer een nieuwe zorginstelling hebben opgericht. De zusters zijn ook betrokken bij de pastorale zorg voor Tamils in het bisdom Roermond.
 
Katharina Kasper werd op 26 mei 1820 geboren. Ze overleed op 2 februari 1898. Haar congregatie is actief in diverse landen. Naast Duitsland en Nederland is dat onder meer de Verenigde Staten, Engeland, India, Mexico, Brazilië, Kenia en Nigeria. Wanneer de heilig verklaring van Katharina Kasper wordt uitgesproken is nog niet bekend.
 
Paulus VI en Romero
Samen met het wonder van Katharina Kasper erkende paus Francisus ook een wonder op voorspraak van de zalige paus Paulus VI. Ook hij zal later dit jaar heilig worden verklaard. Het is dit jaar 40 jaar geleden dat Katharina Kasper door Paulus VI werd zalig verklaard. Het is overigens ook 40 jaar geleden dat deze paus overleed en 50 jaar geleden dat zijn bekendste encycliek Humane Vitae werd gepubliceerd. De paus erkende eveneens een wonders op voorspraak van de bekende aartbisschop Oscar Romero van San Salvador, de hoofdstad van El Salvador. Hij werd op 24 maart 1980 tijdens een eucharistieviering vermoord. Romero verzette zich in zijn land heftig tegen schending van menesn rechten. Hij werd in 2015 zalig verklaard.  
 
Overigens blijkt een van de andere kandidaat-heiligen ook een link naar Limburg te hebben: de Poolse redemptorist Bernardo Łubieński (1846-1933) studeerde korte tijd in Klooster Wittem en werd daar ook tot diaken gewijd. 
 

     
     
     
     
     
Susteren-Echt