Kerst in de kathedraal

In de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond is er tijdens en rond Kerstmis een aantal bijzondere activiteiten, waaronder liturgische vieringen, kerstconcerten, een expositie en gelegenheid tot bezoek aan de kerststal. Alle activiteiten zijn voor iedereen vrij toegankelijk.  


Galaconcert

De kerstactiviteiten beginnen komende zondag (18 december) met een galaconcert om 15.00 uur.  Dit wordt verzorgd door de Brass Band Merum met medewerking van jeugdorkest Hemeo, de Limburgse Close Harmony Groep Briskly en trombonist Sandor Hendriks. 
  
Nachtmis
Op zaterdag 24 december om 23.00 uur vindt in de kathedraal de pontificale kerstnachtmis plaats. Daarbij zijn zowel bisschop Frans Wiertz alsook hulpbisschop Everard de Jong aanwezig. Vocale medewerking verleent het Koninklijk Roermonds Mannenkoor. Ook is er tijdens de viering samenzang. Er zijn geen toegangskaarten noodzakelijk en er zijn ook geen gereserveerde zitplaatsen. De kerk is vanaf een uur voor de viering geopend. Vanaf 22.30 uur verzorgt het koor een miniconcert van vijf internationale kerstliederen.

Expositie
Voorafgaande aan de kerstnachtmis zal plebaan-deken Rob Merkx een iconenexpositie openen met werken van mannenkoorlid Jan Teuwen uit Posterholt. Naast vijf iconen met kerstafbeeldingen vormt een aantal iconen met afbeelding van Maria met Kind het hoofdbestanddeel van de expositie. De tentoonstelling is tot en met 6 januari dagelijks te zien in de kathedraal (met uitzondering van 1 januari). 

Fanfare op kerstdag
Op zondag 25 december (Eerste Kerstdag) zal fanfare ‘Sint Wiro – ’t Reutje’ uit Sint Odiliënberg de eucharistieviering in de kathedraal muzikaal verzorgen. Dit topgezelschap in de wereld van de blaasmuziek speelt in de kathedraal verschillende kerstliederen en koralen. Ook begeleidt de fanfare de samenzang onder leiding van cantor en sopraan Margriet Laumen. De viering begint om 11.30 uur, maar reeds vanaf 11.00 uur verzorgt de fanfare een muzikaal programma. De kerk is vanaf 10.30 uur geopend.

Openstelling
De Limburgse bisschopskerk is elke middag tussen 14.00 en 17.00 uur open voor bezoekers, behalve op Nieuwjaarsdag (1 januari). Tot en met 6 januari is er dan tevens gelegenheid tot een bezoek aan de grote kerststal die in het Mariakoor van de kerk staat opgesteld.  

Kerstzingen
Bij de kerststal wordt op donderdag 29 december van 15.00 uur tot 16.30 uur volop gezongen. Iedereen is welkom om dan mee te komen zingen of gewoon te komen luisteren. De kerstzangmiddag wordt verzorgd door het zangduo Pyure (Jos van Rens en Marieke van der Leijé), alsmede het Roermondse Munsterkerkkoor en het Sint Sebastianuskoor uit Herkenbosch onder leiding van dirigente Katharina Kleis en met orgelbegeleiding van Hans Hoffman.

Nieuwjaar
Op zondag 1 januari om 11.30 uur vieren bisschop Wiertz en hulpbisschop De Jong de H. Mis in de kathedraal vanwege Nieuwjaar. Tussen 13.30 uur en 15.00 uur is er gelegenheid om hen en elkaar de beste wensen voor 2017 over te brengen tijdens de traditionele Nieuwjaarsreceptie in het Bisschopshuis aan de Paredisstraat 10 in Roermond. Ook daar is iedereen van harte welkom.  

     
     
     
     
     
Susteren-Echt