Kerstmis in het bisdom Roermond

Met Kerstmis vieren de christenen de geboorte van Jezus. Het is één van de belangrijkste christelijke feesten. In alle parochie- en kloosterkerken wordt dit feest gevierd. Ook hulpbisschop Everard de Jong zal voorgaan in enkele vieringen.

Nachtmis

Op zondag 24 december om 18.00 uur is mgr. De Jong hoofdcelebrant in een gezinsmis in de parochiekerk van Merkelbeek. Om 23.00 uur gaat de hulpbisschop voor in de pontificale kerstnachtmis die dan in de Sint-Christoffelkathedraal aan de Markt in Roermond plaatsvindt. Vocale medewerking hieraan verlenen de Koninklijke Roermondse Zang- en Muziekvereniging en de Schola Sancti Christofori. Ook is er tijdens de viering samenzang. Er zijn geen toegangskaarten noodzakelijk en er zijn ook geen gereserveerde zitplaatsen. De kerk is vanaf een uur voor de viering geopend.

Kerstdagen
Op maandag 25 december (Eerste Kerstdag) viert hulpbisschop De Jong de pontificale H. Mis in de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht. Deze begint om 11.00 uur. In de Roermondse kathedraal is er die ochtend een H. Mis om 11.30 uur. Daaraan verleent fanfare ‘Sint Wiro – ’t Reutje’ uit Sint Odiliënberg traditiegetrouw medewerking. Dit topgezelschap in de wereld van de blaasmuziek speelt in de kathedraal verschillende kerstliederen en koralen. Ook begeleidt de fanfare de samenzang onder leiding van cantor en sopraan Margriet Laumen. Reeds vanaf 11.00 uur verzorgt de fanfare een muzikaal programma. De kerk is vanaf 10.30 uur geopend.
Op Tweede Kerstdag (dinsdag 26 december) viert de hulpbisschop de H. Mis om 10.00 uur in de Tomaskerk in de Roermondse wijk Donderberg.

Oud en Nieuw
Op Oudjaarsavond (zondag 31 december) viert mgr. De Jong de H. Mis om 23.00 uur in de kapel van priorij Nazareth (de Oude Munt) in Tegelen. Hij doet dat samen met de zusters Benedictinessen van de altijddurende aanbidding van het Allerheiligst Sacrament en hun gasten.
Op Nieuwjaarsdag (maandag 1 januari) gaat de hulpbisschop voor in een pontificale H. Mis in de kathedraal in Roermond. Deze begint om 11.30 uur.

Nieuwjaarsreceptie
Op 1 januari is van 13.30 uur tot 15.00 uur de traditionele Nieuwjaarsreceptie in het Bisschopshuis te Roermond (Paredisstraat 10) waarvoor de diocesaan administrator, mgr. Hub Scnackers, en mgr. De Jong iedereen van harte uitnodigen.

Bisdomkantoren gesloten
Vanaf vrijdagmiddag 22 december tot en met maandag 1 januari, dat is dus de gehele periode van Kerstmis tot en met Nieuwjaar, zijn de kantoren van het bisdom Roermond gesloten. Dinsdag 2 januari zijn de kantoren weer gewoon geopend.

Vredeslicht
Vooruitlopend op het naderende Kerstfeest wordt op zaterdag 23 december tijdens een eucharistieviering in de Onze-Lieve-Vrouwe Munsterkerk in Roermond het Vredeslicht verpreid. Dit licht wordt jaarlijks in Bethlehem ontstoken en daarna door scoutinggroepen over de hele wereld verspreid. Sinds een aantal jaren sluit ook het bisdom Roermond zich bij de Vredeslichtactie aan. Ook dit jaar wordt door een aantal Nederlandse scouts het Vredeslicht uit Bethlehem in Wenen opgehaald en naar Nederland gebracht, waar het verder wordt doorgegeven om vervolgens met Kerstmis in de nachtmissen in de diverse kerken te laten branden en door te geven. De viering in de Munsterkerk begint om 18.00 uur. Vertegenwoordigers van parochies kunnen hieraan deelnemen om het vuur op te halen en mee te nemen naar hun eigen kerk. Ook andere belangstellenden kunnen een kaars aan dit licht ontsteken om thuis tijdens de Kerstdagen te laten branden. Voor meer suggesties met betrekking tot het gebruik van het Vredeslicht in een parochie zie: www.vredeslicht.nl.

Iconenexpositie in kathedraal
Vanaf Kerstmis is in de kathedraal van Roermond een iconenexpositie te zien van de uit Posterholt afkomstige iconenschilder Jan Teuwen. De expositie toont met name verschillende kerstvoorstellingen en afbeeldingen van Maria met het kind Jezus. De expositie is te bekijken tot en met Maria Lichtmis (2 februari) tijdens de reguliere openstellingtijden van de bisschopskerk. Dat is dagelijks van 14 tot 17 uur, met uitzondering van Nieuwjaarsdag.

Kribje kijken
In diverse kerken in Limburg staan deze dagen fraaie kerstgroepen opgesteld. Een opsomming van alle openstellingsuren van deze kerken zou hier te ver voeren. Raadpleeg daarvoor de regionale media. Beslist de moeite waard.