Avond van de Martelaren in Maastricht

Elk jaar organiseert Kerk in Nood in Amsterdam een zogeheten Avond van de Martelaren. Dit jaar vindt de avond voor het eerst ook plaats in Maastricht. Op vrijdag 9 maart om 18.30 uur in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Hulpbisschop Everard de Jong is dan hoofdcelebrant bij een H. Mis waarin de martelaren worden herdacht die wereldwijd in 2017 vanwege hun christelijk geloof zijn gestorven.

Werden vorig jaar nog martelaren herdacht die in het nieuws kwamen, zoals de in Frankrijk vermoorde priester Jacques Hamel, lijkt het in de media welhaast alsof er in het afgelopen jaar geen christenen zijn vermoord om hun geloof. Niets is echter minder waar. Op de komende Avond van de Martelaren worden ditmaal de verhalen gebracht van onbekende christenen die in 2017 het leven lieten vanwege hun roeping om de Heer te volgen. Zoals de Franciscaanse pater Diego Bedoya, die in het door socale onrust en armoede verscheurde Venezuela het leven liet. Hij gaf alles aan de armen, inclusief zijn leven. Ook wordt gebeden voor de martelaren uit Kenia, de Filipijnen en Nigeria; landen waar christenen doelwit waren van extremistische groeperingen.

Iedereen is welkom om mee te komen bidden voor de martelaren, hun nabestaanden en hun vervolgers. De avond begint met een eucharistieviering. Aansluitend wordt de kruisweg gebeden, met getuigenissen over de martelen, muzikale begeleiding en gelegenheid tot het opsteken van kaarsjes. Overigens, wie op 9 maart in Maastricht verhinderd is, kan ook op 23 maart naar bijeenkomst die dan in de Sint-Nicolaasbasiliek in Amsterdam plaatsvindt.

Opgave vooraf is gewenst en kan via https://kerkinnood.nl/actueel/uitnodiging-avond-van-de-martelaren . Hier is ook meer informatie verkrijgbaar.