Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Volgende Passiespelen Tegelen in modern jasje

De Passiespelen 2020 worden letterlijk in een nieuw jasje gestoken. Er komt niet alleen een vernieuwd decor, ook voor alle kostuums zijn nieuwe ontwerpen gemaakt. Zowel het decor als de kleding is deze week in theater De Doolhof gepresenteerd, waar de Passiespelen onder de titel ‘Hem achterna’ op 10 mei 2020 in première gaan.

De kostuums zijn door ontwerpers Sanne Reichert met Mieke Arts actueel vormgegeven. Dat betekent dat voor het eerst wordt afgestapt van de semi-historische kleding die tot nu toe tijdens de Passiespelen werd gedragen. De ontwerpers willen met de nieuwe kleding uitdrukken dat het passieverhaal zich afspeelt in een stad (Jeruzalem) waar alle volkeren van de wereld vertegenwoordigd zijn. Zij vinden daarom dat iedereen zich moet herkennen in het verhaal. Tegelijkertijd hebben ze er ook voor gekozen om de kleding abstract en een beetje vervreemdend te laten zijn. 

De ontwerpen zijn eenvoudig, maar hebben ook veel meer kleur. De organisatie van de Passiespelen hoopt daarmee meer een nieuw en jonger publiek aan te spreken en een link nieuwe generaties te leggen. Tijdens de presentatie is aan de hand van een enkele voorbeelden – zoals de rol van het pubermeisje Ruby, de rol van Jezus, Petrus en Rebecca – een aantal ontwerpen toegelicht en door de acteurs getoond. De bedoeling is dat de kleding hedendaagse invloeden uitstraalt en tegelijk ook die van 2000 jaar geleden.

Decor
Voor het decor ligt de focus op de stad, daar waar het volk leeft. Op het voorplein van het bestaande decor worden nieuwe ‘gestapelde huizen’ gebouwd, die in veel Arabische landen, maar ook in Midden- en Zuid-Amerika voorkomen. Uitgangspunt daarbij is dat het leven in dit soort steden zich vaak op de daken van de stad afspeelt. De verzameling van daken, trappen en steegjes vormt de bühne, zo’n duizend vierkante meter speelvloer. Op de achtergrond blijven de tempels en huisjes van vorige editie behouden. 

Website Passiespelen