Munsterkerk Roermond sluit aan bij Grootste 'Museum' van Nederland

De Onze-Lieve-Vrouwe Munsterkerk in Roermond sluit zich aan bij het 'Grootste Museum van Nederland'. Dat is een samenwerkingsverband tussen Museum Catharijneconvent en zestien kerken en synagogen door heel het land. Eerder al sloot de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht zich aan bij het project. Tot dusver de enige twee Limburgse kerken.

Sinds de opening van het totale project, vorig jaar, hebben zo'n honderduizend mensen de aangesloten kerken en synagogen bezocht en kennis gemaakt met de bijzondere geschiedenis, architectuur en kunstwerken van wat niet voor niets het 'Grootste Museum van Nederland' wordt genoemd. Met het toevoegen van drie nieuwe locaties - naast de Roermondse kerk zijn dat de kathedraal in Haarlem en de Walburgiskerk in Zutphen - zet initiatiefnemer Museum Catharijneconvent samen met de kerken een volgende stap in het toegankelijk maken van het nationaal religeus erfgoed.

Nederlanders bezoeken in het buitenland de ene kerk en kathedraal na de andere, maar in eigen land lopen ze er vaak aan voorbij. Met de opening van het 'Grootste Museum van Nederland' in de zomer van 2017 is een eerste stap gezet om dit te veranderen. Het afgelopen jaar bekeken zo'n honderduizend mensen extra de ruim 8.500 orgelpijpen, 85 kroonluchters, 320.000 kaarsjes en 1.500 m2 glas-in-loodramen, verspreid over bijna 22.000 m2 vloeroppervlakte.

Met de drie nieuwe locaties wordt niet alleen de landelijke dekking verbeterd, maar ook de variëteit in historische periodes, architectuur en kunstwerken vergroot. Vanaf 12 juli worden ook in de Romaanse Munsterkerk in Roermond de vele verborgen kunstschatten beter belicht. En net als bij de andere locaties van het 'Grootste Museum van Nederland' biedt een audiotour verdieping. Bezoekers horen al dwalend door de kerk bijzondere verhalen of kunnen aan de hand van de tour alle highlights ontdekken.

De Onze-Lieve-Vrouwe Munsterkerk in Roermond is één van de mooiste overblijfselen van laat-Romaanse bouwkunst in Nederland en één der fraaiste en meest harmonische der Rijnlandse kerken. Vanaf 1220 werd zij gebouwd als abdijkerk en grafkerk voor haar stichters. Bijna zes eeuwen was zij kloosterkerk. Tegenwoordig is zij de tweede parochiekerk van de Roermondse binnenstad. In het gebouw is een duidelijke overgang van Romaans naar gotiek zichtbaar. Rampen zijn de kerk grotendeels bespaard gebleven, waardoor zij nog veel van haar oorspronkelijke karakter heeft bewaard. De meest ingrijpende restauratie werd eind 19e eeuw verricht door de bekende Roermondse architect Pierre Cuypers, die ondermeer de vier torens op de kerk plaatste. Onder de vele kunstschatten zijn het 13e eeuwste praalgraf van graaf Gerard van Gelre, een zandstenen beeld van Christus Triomfator uit de 12e eeuw, een reliekenkruis uit 1380, een 14e eeuwse muurschildering, een beeld van Maria met kind uit 1500, een passieretabel uit 1520, een grafleggingsgroep uit de 16e eeuw en glas-in-loodramen van onder meer Gisèle van Waterschoot van der Gracht, Daan Wildschut en atelier Nicolas. De Roermondse Munsterkerk staat in de top 100 van belangrijkste Nederlandse monumenten.

Kijk voor de deelnemende locaties en openingstijden op www.grootstemuseum.nl