Munsterkerk Roermond vanaf nu onderdeel van Grootste 'Museum'

De O.-L.-V.-Munsterkerk in Roermond maakt sinds donderdag 12 juli onderdeel uit van het landelijke project Grootste 'Museum' van Nederland. Dit betreft een samenwerkingsverband van museum Het Catharijneconvent in Utrecht met 16 kerkgebouwen door heel het land die niet alleen historisch, architectonisch en via kunstschatten, maar ook qua actuele en levendige geloofsbeleving het verhaal van het christelijk geloof in Nederland aan de bezoeker vertellen.  


De officiële toetreding tot het project gebeurde met de overhandiging van de plaquette door Anique de Kruijf, hoofd Erfgoed in Kerken en Kloosters van Museum Catharijneconvent, aan plebaan-deken Rob Merkx, pastoor van de Munsterkerk, en gouverneur Theo Bovens, commissaris van de koning in de provincie Limburg. Deze laatste was als genodigde aanwezig en verving bij de overhandiging van de plaquette de Roermondse wethouder Pleijte, die eerder weg moest wegens een gemeenteraadsvergadering. Onder de aanwezige genodigden was ook diocesaan administrator, mgr. Hub Schnackers. 
 
Het project is vorig jaar van start gegaan en wil vooral het religieus erfgoed in Nederland onder de belangstelling van museumbezoekers brengen en daarmee een doelgroep in contact brengen met religie, die op andere wijzen veel minder snel tot dat kerkelijk contact zou komen. Sinds het project begonnen is hebben de deelnemende kerken bij elkaar meer dan 100.000 bezoekers extra weten te trekken.

 

Sinds de bouw in 1220 was de Munsterkerk zes eeuwen abdijkerk. Tegenwoordig is zij de tweede parochiekerk van de Roermondse binnenstad, naast de Sint-Christoffelkathedraal. De Munsterkerk staat in de top 100 van belangrijkste Nederlandse monumenten en is, na de O.-L.-V.-basiliek in Maastricht, de tweede kerk in Limburg die is toegetreden tot het project Grootste 'Museum' van Nederland.. 

Meer achtergrondinformatie over de toetreding tot het Grootste 'Museum

Kijk voor de deelnemende locaties en openingstijden op www.grootstemuseum.nl


 

     
     
     
     
     
Susteren-Echt