Bijzondere ontmoeting Norbertijnen op Rolduc

Vanaf zondag 22 juli vindt er een bijzondere ontmoeting van Norbertijnen en Norbertinessen plaats in Abdij Rolduc in Kerkrade. Meer dan 120 mannelijke en vrouwelijke religieuzen van deze orde uit alle delen van de wereld zijn dan twee weken lang in Rolduc bij elkaar voor hun Generaal Kapittel. Dit is de belangrijkste internationale vergadering van de orde, die eens in de zes jaar wordt gehouden. Er wordt dan onder meer een nieuw bestuur en een nieuwe generale abt gekozen. Het is voor de eerste keer in de bijna 900-jarige geschiedenis van de wereldwijde Norbertijnen-kloosterorde dat dit Generaal Kapittel in Nederland wordt georganiseerd.

De laatste week van juli en de eerste week van augustus wordt er overlegd door 120 vrouwen en mannen van de orde. Door deze abten, abdissen, priors en priorinnen wordt er een nieuw bestuur én nieuwe Abt-generaal gekozen door de Norbertijnen, ook wel Premonstratenzers of Witheren genoemd. Eens in de zes jaar komt de orde ergens ter wereld bijeen, dit keer dus in Nederland, op Rolduc.

Het Generaal Kapittel van de Norbertijnen wordt op zondag 22 juli aanstaande geopend met een eucharistieviering in de abdijkerk van Rolduc. Hoofdcelebrant is de abt-generaal van de orde, Thomas Handgrätinger, uit Rome. Ook diocesaan administrator, mgr. Hub Schnackers, zal daarbij aanwezig zijn. De viering begint om 16.00 uur.

De officiële naam van de orde is Reguliere Kanunniken van de Orde van Prémontré. Dit is een plaats in Frankrij waar de orde in 1121 werd gesticht. De paters worden daarom ook wel Premonstratenzers genoemd. De naam Norbertijnen is afgeleid van hun stichter: de heilige Norbertus uit het Limburgse Gennep.

De keuze voor Rolduc als locatie voor het  Generaal Kapittel heeft onder meer deze Norbertus te maken. De heilige kwam namelijk regelmatig bij de monniken van Rolduc, voordat hij uiteindelijk zijn eigen orde stichtte. Bij een van die bezoeken overleefde hij het inslikken van een giftige spin. Dit is de geschiedenis ingegaan als het ‘spinnenwonder’ van Rolduc. De Norbertijnen hebben daarom een spinnenweb als logo van hun Generaal Kapittel gekozen.

De deelnemers aan het congres zullen bovendien op 1 augustus een bezoek brengen aan Gennep, de geboorteplaats van Norbertus. Kerkbestuur en gemeente bereiden de 120 gasten een grootse ontvangst. Om 11.00 uur worden zij ontvangen op de historische markt van Gennep en is er een programma voorzien. Later op de dag gaat het gezelschap naar Xanten, waar Norbertus kanunnik was.

Tijdens het kapittel zullen de deelnemers ook de norbertinessenabdij Sint-Catharinadal in Oosterhout en de norbertijnenabdij van Berne in Heeswijk-Dinther bezoeken. Het Generaal Kapittel van Rolduc wordt voorbereid onder leiding van de abt van deze abdi, Denis Hendrickx.

Naar officiële website Generaal Kapittel 2018 >>

Meer weten over de heilige Norbertus van Gennep >>