Bijzondere ontmoeting Norbertijnen op Rolduc

Deze zomer vindt er een bijzondere ontmoeting van Norbertijnen en Norbertinessen plaats in Abdij Rolduc in Kerkrade. Eind juli/begin augustus komen meer dan 120 religieuzen van deze orde uit alle delen van de wereld twee weken lang in Rolduc bij elkaar voor hun Generaal Kapittel. Dit is de belangrijkste internationale vergadering van de orde, die eens in de zes jaar wordt gehouden. Er wordt dan onder meer een nieuw bestuur en een nieuwe generale abt gekozen.

De officiële naam van de orde is Reguliere Kanunniken van de Orde van Prémontré. Dit is een plaats in Frankrij waar de orde in 1121 werd gesticht. De paters worden daarom ook wel Premonstratenzers genoemd. De naam Norbertijnen is afgeleid van hun stichter: de heilige Norbertus uit het Limburgse Gennep.

De keuze voor Rolduc als locatie voor het  Generaal Kapittel heeft onder meer deze Norbertus te maken. De heilige kwam namelijk regelmatig bij de monniken van Rolduc, voordat hij uiteindelijk zijn eigen orde stichtte. Bij een van die bezoeken overleefde hij het inslikken van een giftige spin. Dit is de geschiedenis ingegaan als het ‘spinnenwonder’ van Rolduc. De Norbertijnen hebben daarom een spinnenweb als logo van hun Generaal Kapittel gekozen.

De deelnemers aanh et congres zullen bovendien op 1 augustus een bezoek brengen aan Gennep, de geboorteplaats van Norbertus. Kerkbestuur en gemeente bereiden de 120 gasten een grootse ontvangst. Om 11.00 uur worden zij ontvangen op de historische markt van Gennep en is er een programma voorzien. Later op de dag gaat het gezelschap naar Xanten, waar Norbertus kanunnik was.

www.generalchapter2018.org