Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

 

 

Parochiebladartikelen februari 2019

De berichten van de Parochiebladenservice (PBS) kunnen worden overgenomen in parochiebladen, kerkelijke websites en overige media. Wilt u de berichten maandelijks per ditigaal toegestuurd krijgen, stuur dan een bericht naar de Dienst Pers en Communicatie van het bisdom Roermond: stuur e-mail

Download de WORD-versie van de berichten


Blasiuszegen

In het weekeinde van 2 & 3 februari wordt in onze parochie de Blasiuszegen gegeven. Veel mensen weten dat in dit zegengebed gevraagd wordt om bescherming tegen keelziektes. Maar wie was Blasius eigenlijk?

De heilige Blasius was in de vroege kerk bisschop in Armenië. Rond het jaar 300 werd hij gevangen gezet, gemarteld en onthoofd. Dat wij hem nu nog kennen, heeft vooral te maken met een gebeurtenis die zich tijdens zijn gevangenschap afspeelde. De legende vertelt dat op een dag een wanhopige vrouw bij Blasius kwam met haar zoontje op de armen. De jongen was de verstikkingsdood nabij, omdat een visgraat in zijn keel was blijven steken. Blasius raakte de jongen aan en de graat sprong uit zijn keel.

Tijdens zijn gevangenschap zou Blasius nog meer wonderen verricht hebben, maar vooral door het voorval met de visgraat is hij de geschiedenis in gegaan als de heilige die aangeroepen wordt tegen keelaandoeningen, angina, hik, bof, spruw, astma en krop. Daaruit ontstond in de 13e eeuw het gebruik van de Blasiuszegen. Deze zegen met twee gekruiste kaarsen voor de borst wordt nog steeds op of rond 3 februari in veel parochiekerken in Limburg aan de gelovigen gegeven.

……[eventueel aanvullen met eigen informatie: In onze kerk wordt de Blasiuszegen dit jaar uitgereikt op …….]


Parochie kan niet zonder bijdrage van parochianen 

“Meneer pastoor, het was een mooie mis.” Dat zei laatst iemand na afloop van een van de weekendvieringen. “Het koor zong zo mooi. Het altaar was mooi versierd. En van uw preek heb ik deze keer echt iets opgestoken.” Pastoors horen bescheiden te zijn, maar zo’n compliment doet toch goed. 

Zouden alle kerkbezoekers die op weg naar huis denken: “Het was vandaag echt een mooie viering,” er ook wel eens bij stilstaan dat dit niet vanzelf gaat? Dat de pastoor uren werk heeft aan het schrijven van de preek, dat er bloemen gekocht moeten worden om het altaar te versieren, dat de dirigent en de organist van het koor meestal geen vrijwilligers zijn, maar betaald moeten worden? 

Als kerk zijn we graag gastvrij. Iedereen is welkom. De deur staat altijd open. Maar aan het einde van de maand moeten de stookkosten wel betaald worden. Net als ieder huishouden heeft ook de parochie rekeningen die voldaan moeten worden. Dat kan alleen maar als zoveel mogelijk parochianen meebetalen. De kerk leeft van wat u als parochiaan wilt geven. Het is een vrijwillige bijdrage. Niets is verplicht, maar zonder uw steun kan de parochie haar werk niet blijven doen. 

Steun ons een maak maandelijks een bijdrage over naar rekeningnummer: ……………..


Eerste tv-mis vanuit Waubach op 10 februari

Limburg heeft een nieuwe ‘tv-kerk’. Na vijf jaar heeft de basiliek in Meerssen de fakkel overgedragen aan de Sint-Josephkerk in Landgraaf-Waubach. Ongeveer eens in de twee maanden wordt de televisie-mis van de KRO voortaan vanuit deze kerk uitgezonden. Op zondag 10 februari gebeurt dat voor de eerste keer. Hoofdcelebrant is dan pastoor Ed Smeets. 

Voorafgaand aan de mis is hij die zondag ook te gast in het interviewprogramma ‘Geloofsgesprek’ van Leo Fijen. Dit wordt uitgezonden vanaf 10.15 uur en om 10.30 uur begint de rechtstreekse uitzending vanuit de kerk in Waubach. 

De televisie-mis is elke zondag vanuit een ander bisdom te zien bij de KRO op NPO2. De andere uitzendingen vanuit Waubach zijn op 24 maart, 26 mei, 7 juli, 25 augustus, 20 oktober en 22 december.


Huwelijkszondag op 10 februari in Steyl

Trouwen is mooi en heel bijzonder. Het is goed om het mooie van het kerkelijk huwelijk nader te belichten en de gehuwden in hun trouw te bemoedigen. Een sacrament om dankbaar voor te zijn. Daarom organiseren het Initiatief Huwelijkszondag en het Centrum voor Huwelijk en Gezin van het bisdom op 10 februari voor de tweede keer een Huwelijkszondag. Motto van de dag: ‘Ja, ik wil .... nog altijd’. 

Deze dag is bedoeld voor alle echtparen die kerkelijk getrouwd zijn: jong en oud, met en zonder kinderen. Welkom zijn ook gehuwden die een huwelijksjubileum vieren, gehuwden die God willen danken voor bescherming van hun huwelijk en zij die God kracht willen vragen voor hun verbondenheid in het huwelijk. 

De dag begint om 09.45 uur met een heilige mis. Daarna zijn er lezingen van onder anderen kardinaal Wim Eijk en pastoor Martin Otto. Er is ook tijd voor ontmoeting en er is een apart programma voor kinderen en tieners. Tijdens de dag vindt ook een viering plaats met hernieuwing van de trouwbeloften. Voor een sfeervolle maaltijd, hapjes en drankjes wordt gezorgd. De dag eindigt rond 17.00 uur.  

De huwelijkszondag vindt plaats in het klooster van de Missiezusters Dienaressen van de Heilige Geest Kloosterstraat 8B in Steyl. Deelname kost € 35,-- voor echtparen met kinderen en € 30 voor echtparen zonder kinderen.  Aanmelden kan via: www.huwelijkengezin.nl of via m.rademaker@bisdom-roermond.nl


Info-ochtend theologisch Instituut op 23 februari

Theologie studeren in deze tijd. Dat kan als je priester wilt worden. Maar in Limburg bestaat ook een opleiding voor mensen die als pastoraal werker, geestelijk verzorger of docent catechese aan de slag willen. Dit is ook de opleiding voor mannen die permanent-diaken willen worden. Op 23 februari is er een informatie-ochtend.

Het Theologisch Instituut Rolduc is een deeltijdopleiding. Gedurende een aantal weekenden per jaar (van vrijdagavond tot zaterdagmiddag) komen de studenten in Rolduc in Kerkrade bij elkaar voor een theologische vorming op HBO-niveau. Op het lesprogramma staan vakken als theologie, filosofie, Bijbelwetenschap, maar ook sociale leer van de kerk, ethiek, moraal, ecclesiologie, kerkgeschiedenis en meer praktijkgerichte vakken. 

Wie een diploma van het Theologisch Instituut op zak heeft, kan op diverse plaatsen op de arbeidsmarkt terecht. Maar de opleiding kan ook heel geschikt zijn voor iemand die uit puur persoonlijke interesse een of meer modules wil volgen. Interesse? Aanmelden voor de informatie-ochtend kan door contact op te nemen met rector Lambert Hendriks

T: 045 – 5466810
E: rector@rolduc.nl 
www.rolduc.nl 


Bezinningsweekend voor jongeren in april

Voor jongeren die serieus met hun geloof bezig zijn en daar dieper over willen nadenken, is er van 5 t/m 7 april een bezinningsweekend in Thorn. Het weekend vindt plaats in Foyer de Charité Marthe Robin en wordt aangeboden door de afdeling Jeugd en Jongeren van het bisdom. Deelname kost €60 euro. Het programma en een aanmeldingsformulier zijn (binnenkort) te vinden op www.bisdo-roermond.nl/jongeren


Vormelingendag op 18 mei

De Christoffeldag voor vormelingen vindt dit seizoen plaats op zaterdag 18 mei. Alle kinderen in Limburg die dit schooljaar het sacrament van het vormsel ontvangen zijn dan van harte welkom in Roermond voor een dag vol sport, spel en korte bezinningsmomenten. 

Het thema van de Christoffeldag luidt dit jaar ‘Teamspirit’. Bijzonder is dat de vormelingen dit jaar voor de eerste keer bij de nieuwe bisschop Mgr. Smeets te gast zullen zijn. Deelname kost € 7,50 per vormeling.  Aanmelden kan tot 8 mei via: www.christoffeldag.nl 


Academie Rolduc over  jongerensynode 

Hulpbisschop Everard de Jong nam in oktober deel aan de bisschoppensynode over jongeren en hun roeping in de Kerk. Wat hebben jongeren de Kerk te vertellen? Hoe kan de Kerk jongeren (weer) aanspreken? Daarover vergaderden de bisschoppen samen met de paus drie weken lang. 

Tijdens de bijeenkomst van Academie Rolduc op 22 februari vertelt hulpbisschop De Jong over zijn ervaringen tijdens de synode. Hij zal vertellen hoe zo’n bisschoppenvergadering in z’n werk gaat. Maar ingaan op de inhoudelijke vragen: hoe denken bisschoppen uit alle delen van de wereld over de relatie van de Kerk met jongeren. En misschien nog belangrijker: hoe denken jongeren over hun relatie met de Kerk?

Academie Rolduc is een lezingenreeks die dit seizoen voor de vijfde keer wordt gehouden. Elke maand is er een andere spreker over een religieus of maatschappelijk thema. De lezingen zijn voor iedereen toegankelijk. Deelname kost vijf euro per avond, ter plekke te voldoen. De lezing begint om 19.00 uur. 

Aanmelden vooraf is gewenst via academie.rolduc@gmail.com   


Ga mee naar Maria in Lourdes

Als er ergens eens plaats is waar mensen uit de hele wereld elkaar ontmoeten in geloof, dan is het in Lourdes. Miljoenen pelgrims uit tal van landen trekken elk jaar naar die beroemde grot in Zuid-Frankrijk, waar Maria verscheen. Wij gaan er ook naartoe om die bijzondere sfeer te ervaren en Maria te ontmoeten.

Bij de grot van de verschijningen in Lourdes ben je zelden alleen. Toch hebben veel bezoekers dezelfde ervaring: het is alsof Maria er helemaal voor jou is! Ze is één en al oor. Je kunt al je vragen, dankbaarheid en intenties bij haar neerleggen. Het is net alsof ze jou persoonlijk aanspreekt, zoals ze meer dan 160 jaar geleden op die zelfde plek ook Bernadette Soubirous aansprak. 

Lourdes was destijds een onbelangrijke plaats in een vergeten stukje van de Franse Pyreneeën. Maar intussen is het stadje uitgegroeid tot een van de grootste en bekendste bedevaartplekken ter wereld. Miljoenen pelgrims komen er om – net als Bernadette – even bij de grot te staan, tot Maria te bidden, een kaars op te steken, zich te wassen met het water uit de bron of om mee toe doen aan een van de dagelijkse vieringen en processies. 

Onze reis
Wie die bijzondere sfeer in Lourdes ook wil ervaren en Maria in de grot wil ontmoeten, kan met ons mee. Vanuit …………..[naam plaats, parochie of regio] ………. gaan we komend jaar op bedevaart naar Lourdes. We sluiten als groep aan bij de reis van het Huis voor de Pelgrim. We bezoeken het heiligdom met de grot en de vele kerken, we leiden u rond door de stad, we gaan naar de Pyreneeën en we genieten van het mooie landschap en de lekkere Franse keuken. 

In Lourdes wordt een volledig Nederlandstalig programma aangeboden. Hoogtepunt is de viering aan de grot. Indrukwekkend zijn ook de grote internationale plechtigheden met soms wel meer dan 25.000 mensen. Daarnaast is Lourdes een gezellige plaats met tientallen winkeltjes en terrasjes. Ook zijn er diverse musea, waar u meer kunt ervaren over de geschiedenis van Lourdes. 

Verblijf
Tijdens ons verblijf in Lourdes logeren we in uitstekende hotels. De reis er naartoe vindt plaats per bus of vliegtuig. Het bijzondere van Lourdes is dat u ook aan de bedevaart kunt deelnemen als u mindervalide bent of zorg nodig heeft. Tientallen vrijwilligers van het Huis voor de Pelgrim staan de hele week voor u klaar. Bent u verzekerd bij CZ, dan zijn er onder bepaalde voorwaarden bijzondere kortingsmogelijkheden. 

Wilt u graag mee? Neem dan contact op met …………… [hier naam en gegevens lokale contactpersoon/personen invullen ]………………….. of  Huis voor de Pelgrim, 043 - 321 57 15, info@huisvoordepelgrim.nl, www.huisvoordepelgrim.nl