Artikelen juli tot en met september 2017

Het bisdom publiceert elke maand een aantal kant en klare berichten voor parochiebladen, parochiewebsites of andere publicaties. U kunt de berichten hieronder gratis downloaden voor uw publicaties. Als u uw mailadres doorgeeft op persdienst@bisdom-roermond.nl krijgt u de berichten maandelijks in uw mailbox.

Download hier de WORD-versie van de berichten >>


Bij de zomer
Een vrij mens worden

Ben je klaar voor je vakantie?
Heb je alles wat nodig is voor een goede vakantie?
Neen? Oh, je hebt geen auto, geen camera,
geen bungalow, geen geld voor het buitenland!
Maak je hierover geen zorgen!
Geloof maar niet dat het meeslepen van alle comfort
een prima vakantie garandeert.
Laat je niet inschakelen in die gestroomlijnde vakantiekudde,
waar iedereen doet gelijk iedereen!
Laat je niet verleiden tot nieuwe slavernij,
waardoor opnieuw je zenuwen
van de morgen tot de avond gespannen staan.

De gelukkigste vakantieganger is hij,
die geest en hart vrij heeft gemaakt,
die niet jaloers is op buurman of collega
en zich niet schaamt
om van eigen omgeving te genieten.
Met een beetje fantasie behoren alle bossen je toe.
Alle zonnen zullen voor je schijnen
en alle bomen geven je schaduw.
Koning der schepping.
Alle bloemen zullen voor je bloeien.

Wat een weelde en wat een wonder voor de mens
die nog geen standaardproduct geworden is
van een gemechaniseerde beschaving.
Vakantie is opnieuw een vrije mens worden
op zoek naar duizend verloren vreugden.

Phil Bosmans


Weekeinde 9 en 10 september
Neem eens iemand mee naar de kerk

Neem eens iemand mee naar de kerk! Waarom niet? Voor veel mensen is het lang geleden dat ze naar de kerk geweest zijn. Sommigen zouden wel weer eens willen gaan, maar misschien is de drempel wat hoog geworden. Het gaat makkelijker als ze met een bekende meegaan. Daarom wordt in het weekeinde van 9 en 10 september in heel Nederland een speciale actie gehouden om mensen uit te nodigen weer eens naar de kerk te gaan.

Nodig gerust uw familie, buren, vrienden of bekenden uit om weer eens een keer mee te gaan. Iedereen is welkom.

Dit project is in Engeland begonnen onder de naam ‘Back to Church’. Daar is de actie een groot succes geworden. “Samen naar de kerk gaan, geeft de gemeenschap een positieve impuls,” aldus de bedenker van de actie. In Nederland wordt de campagne onder meer ondersteund door KRO-NCRV en de EO. Doet u ook mee?  


Zomerkampen voor kinderen en tieners

Ook dit jaar organiseert het bisdom Roermond in juli en augustus weer verschillende jeugdkampen voor kinderen en tieners. In totaal worden vijf midweekkampen op verschillende locaties gehouden. Ze zijn bedoeld voor jongens en meisjes in de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar en 12 tot en met 16 jaar. 

Kijk voor meer informatie over deze en andere jongerenactiviteiten op www.bisdom-roermond.nl/jongeren.


Zomerweekend voor jongeren

Durf te geven! Dat is het motto van het zomerweekend voor jongeren, dat van 15 tot en met 17 september wordt gehouden. Het weekend is bedoeld voor jongeren van 18 tot 30 jaar en wordt gehouden in Sittard.

In de maatschappij draait het vaak om nemen. Maar wie op God wil lijken, moet juist leren geven. Hoe geven je leven kan verrijken, daarover gaat het tijdens dit weekend. Deze activiteit is een initiatief van de afdeling Jeugd en Jongeren en het Jongerenplatform van het bisdom. Het weekend vindt plaats in Bezinningscentrum Regina Carmeli. Deelname kost vijftig euro. 

Aanmelden kan via m.rademaker@bisdom-roermond.nl


Academie Rolduc start vierde seizoen met lezing over het geweten

Nu Academie Rolduc haar vierde jaar ingaat, behoort zij tot een vast bestand van vorming en verdieping in Limburg. De lezingencyclus wil vanuit een katholieke achtergrond verschillende terreinen belichten. Zo bijt hulpbisschop dr. Everard de Jong op vrijdag 15 september het spits af van de nieuwe reeks. Hij spreekt dan over het geweten. 

Waar komt het begrip ‘geweten’ vandaan? Bestaat het geweten uit meerdere onderdelen? Wat is synderesis? Moet je een dwalend geweten volgen? Wat doe je met gewetensvorming? Kun je een gewetensweigeraar zijn? Waarom toastte de zalige kardinaal John Henry Newman eerst op zijn geweten en daarna pas op de paus? En waar komt de normativiteit van het geweten vandaan? Allemaal vragen die tijdens de lezing worden beantwoord.

Mgr. De Jong volgde de priesteropleiding van het bisdom Roermond en na een aantal jaren als kapelaan werkzaam te zijn geweest ging hij filosofie studeren in Rome en later in Washington waar hij promoveerde tot doctor. Hij doceert momenteel filosofie aan Grootseminarie Rolduc en aan het Theologisch Instituut Rolduc.

De lezing wordt gehouden in de seminarievleugel van Abdij Rolduc in Kerkrade en duurt van 19.00 uur tot 21.30 uur, inclusief koffiepauze en open dialoog. Na afloop van de avond is er de mogelijkheid voor de aanwezigen om met elkaar en de spreker na te praten. 

Meer informatie over deze en volgende lezingen:  (045) 5466810 of rector@rolduc.nl


Meerdaagse bedevaart naar Banneux

Het ‘Lourdes van de Ardennen’. Zo wordt Banneux wel eens genoemd. De bedevaartplaats in de Belgische Ardennen trekt jaarlijks duizenden pelgrims. Caritas Banneux Bisdom Roermond biedt samen met het Huis voor de Pelgrim een meerdaagse bedevaart naar Banneux aan. Deze vindt plaats van 29 september tot en met 3 oktober.

Pelgrims uit heel Limburg komen er samen om te bidden bij de Maagd der Armen, om in de processie te lopen, om deel te nemen aan de internationale mis en ziekenzegening en om water te halen bij de bron, die Maria daar 87 jaar geleden aan het meisje Mariette Beco aanwees. Maar ook om even een paar dagen uit de dagelijkse sleur te zijn en te genieten van ontmoetingen en gesprekken en van de natuur. De reizen naar Banneux zijn ook geschikt voor mindervalide deelnemers.

Kijk voor opgave of meer informatie op: www.huisvoordepelgrim.nl.

 


 Martelaren MMartelaren van Gorcum 150 jaar heilig

Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat de Martelaren van Gorcum – onder wie twee paters uit Weert – heilig werden verklaard. Dit wordt op 8 juli herdacht tijdens een grote bedevaart in Brielle (bisdom Rotterdam).

De geschiedenis van de Martelaren van Gorcum speelde zich af tijdens de tachtigjarige oorlog. In de strijd tegen Spanje werd in 1572 in Gorcum een groep religieuzen door de Geuzen gevangen genomen en gemarteld. Ze werden onder meer onder druk gezet om hun geloof in de eucharistie en hun trouw aan de paus af te zweren. Op 9 juli 1572 werden ze in Brielle gedood. Het gaat om een groep van in totaal 23 martelaren. In 1867 werden ze heiligverklaard. Onder hen bevonden zich ook de Franciscaanse paters Jeronymus van Weert en Antonius van Weert.

Meer informatie over de bedevaart is te vinden op www.martelarenvangorcum.nl


Herdenking Martelaren van Roermond 

De martelaren van Gorcum zijn heel bekend, maar wie weet dat er ook Martelaren van Roermond zijn? Min of meer gelijktijdig met de martelaren van Gorcum werd ook een tiental religieuzen in het Kartuizerklooster in Roermond vermoord. Sinds enkele jaren wordt herdacht dat zij hun leven voor hun geloof hebben gegeven. Dit jaar gebeurt dat op vrijdag 25 augustus om 18.30 uur in de Caroluskapel. Dit is de voormalige kloosterkapel van de Kartuizers, waar de relieken van de martelaren worden bewaard. 

De herdenking begint met een eucharistieviering, die opgedragen wordt door plebaan-deken mgr. Rob Merkx van Roermond en pater Joannes Touw van de Benedictijnerabdij in Mamelis. De muziek wordt verzorgd door de Schola Sancti Christofori onder leiding Cyriel Tonnaer. Aansluitend aan de mis vindt een eerbetoon aan de martelaren plaats. Na de koffiepauze houdt pater Touw een voordracht. 

Alle belangstellenden zijn van harte welkom. De Caroluskapel ligt aan de Swalmerstraat 100 (kantoor bisdom) in Roermond. Gratis parkeergelegenheid is aanwezig.


Toren kathedraal te beklimmen 

Ook dít zomerseizoen is de toren van de Roermondse kathedraal wekelijks voor beklimming geopend. Tot en met oktober kan de ruim tachtig meter hoge toren elke zaterdag beklommen worden om 14.30 uur en 15.30 uur. Entree: 2,50 euro per persoon (korting voor kinderen en groepen). De kerk zélf is overigens dagelijks geopend van 14 tot 17 uur en heeft vrij entree. 

Meer info is te vinden op de compleet vernieuwde website van de kathedraal: www.kathedraal-roermond.nl


Theologie studeren? 

Wie interesse heeft in theologie en filosofie kan daarvoor terecht bij het Theologisch Instituut Rolduc (TIR) in Kerkrade. Hier wordt een weekendopleiding theologie aangeboden voor iedereen die geïnteresseerd is in theologie en pastoraat. Op zaterdag 17 juni is er een informatie-ochtend.  

Het theologisch instituut staat open voor alle geïnteresseerden. Wie het TIR heeft afgerond, kan eventueel een baan zoeken als pastoraal werker of geestelijk verzorger in bijvoorbeeld de gezondheidszorg. De opleiding leidt ook mensen met een onderwijsbevoegdheid op, die zich willen specialiseren in hat vak godsdienst/levensbeschouwing. Ook staat de opleiding open voor alle belangstellenden die uit interesse cursussen in katholieke theologie willen volgen. Dit is tevens de opleiding tot permanentdiaken.

Geïnteresseerd? Neem dan eens contact op met rector Lambert Hendriks via (045) 5466810 of rector@rolduc.nlóf met studieprefect diaken Ton Batens via 06-15858042 of diaken.batens@gmail.com. Kijk voor meer informatie over de opleiding op www.rolduc.nl


Catechist worden

Voor parochievrijwilligers die wat meer willen weten van hun geloof kennen we in ons bisdom ook de catechistenopleiding Kairos. Deze weekendopleiding biedt losse modules of een volledige opleiding aan voor mensen die in parochies actief zijn en zich wat meer willen scholen. Bijvoorbeeld in communievoorbereiding, huisbezoek of stervensbegeleiding. Wie de volledige opleiding volgt kan ook een officiële zending van de bisschop krijgen om in parochies aan de slag te gaan.

Meer weten? Kijk eens op www.catechistenopleiding.nl.  


 

     
     
     
     
     
Susteren-Echt