Bij Carnaval

Een gedachte bij carnaval en enige (achtergrond)informatie.

Carnaval draait om verbinding en verbroedering, het feest helpt ons om een stukje na te denken over het leven. Het zet alles op zijn kop en laat zien dat we onszelf niet altijd zo serieus moeten nemen. Het gaat met carnaval om elkaars inzet tot het vormen van gemeenschap en daar hoort humor zeker bij. Besef dat je met een lach je geluk doorgeeft aan een ander. Zoals ook blijkt uit onderstaand verhaal met de titel 'Broeder nar'

Een nar had genoeg van zijn altijd maar vrolijke, zwervende leven en besloot monnik te worden. Maar het kloosterleven viel hem niet mee. Hij wist niet hoe hij moest bidden en hij kon geen psalmen zingen. Tijdens het koorgebed dacht hij: “Wat doe ik hier eigenlijk?”. Toen de volgende ochtend de klok luidde, sloop broeder nar naar een stille plek in het klooster. Hij trok zijn pij uit en danste vol overgave in zijn narrenpak. Een van de monniken had hem gezien en de nar werd bij vader abt geroepen. Hij was bang dat hij gestraft zou worden, maar de abt omhelsde hem en zei: “Broeder nar, wij hebben met ons koorgebed God geloofd met onze stem, maar jij hebt met jouw dans God geëerd met ziel en lichaam.   
 
In deze zin voor iedereen: 'eine sjoone vastelaovend'.

Nota bene: vanwege carnaval zijn de kantoren van het bisdom Roermond op maandag en dinsdag 12 en 13 februari gesloten. Aswoensdag (14 februari) zijn de kantoren weer geopend.

Naar achtergrondinformatie over Carnaval >>
Naar achtergrondinformatie over Aswoensdag >>