Nuntius bij herdenking verjaardag moord bisschop Schraven

De pauselijk nuntius in Nederland, mgr. Aldo Cavalli op zondag 8 oktober in Broekhuizenvorst aanwezig bij de herdenking van de 80e verjaardag van de moord op bisschop Frans Schraven en gezellen in China. De aartsbisschop is dan hoofdcelebrant tijdens een pontificale eucharistieviering in de parochiekerk van Broekhuizenvorst. De viering begint om 10.30 uur.

Ook bisschop Frans Wiertz van Roermond en mgr. Theo van Ruyven CM uit Ethiopië, alsmede een groep Chinese priesters en studenten, studerend in België zijn bij de viering aanwezig. De Schola Sittardensis Sactus Michael uit Sittard verzorgt de Gregoraanse gezangen tijdens de eucharistieviering.  Na de H. Mis volgt een Chinees ritueel als eerbetoon aan Schraven en zijn gezellen. Om 12.00 uur volgt een serenade door de fanfares van Broekhuizenvorst en Ooyen op het kerkplein. Om 14.00 uur is er in de kerk de jaarlijkse Mgr. Schravenlezing. Die wordt ditmaal verzorgd door Vincent Hermans, onderzoeker van de Mgr. Schravenstichting en pater Jeroom Heyndrickx, China-epert verbonden aan het Verbiest Instituut in Leuven. Zij spreken over de betekenis van mgr. Schraven en gezellen.

In het eerste weekend van oktober zijn er meer activiteitne rondom die herdenkng. Zo is er op zaterdag 7 oktober een wandeling langs het Schravenpad (10 kilometer). Deze begint om 10.00 uur met een bijeenkomst in de Gedenkkapel van Broekhuizenvorst, waarna de wandeling om 11 uur start bij de kerk van Lottum. Rond 12.15 uur is er een pauze op kasteelboerderij Kaldenbroek, het geboortehuis van Frans Schraven. Om 14.00 uur zijn de wandelaars terug in Lottum.

Op maandag 9 oktober is er een pelgrimswandeling. Deze start om 9.30 uur bij de kerk van Lottum en voert langs het Schravenpad in Lottum, gaat daarna de Maas over naar Arcen en vervolgens terug over de Maas naar Broekhuizenvorst. Onderweg volgen de deelnemers de ‘kruisweg’ van bisschop Schraven en gezellen. In Broekhuizenvorst wordt de Gedenkkapel bezocht en daarna voert de tocht langs de Maas weer naar Lottum. Lengte van de tocht is 16/17 km. Opgave is niet nodig.

Op dinsdag 10 oktober vertrekt een groep pelgrims voror een reis naar China. Deze tocht wordt mede begeleid door hulpbisschop Everard de Jong. Op zondag 15 oktober herdenken zij de moord in de kathedraal van Shijiazhuang in China.

Frans Schraven wordt op 13 oktober 1873 in Lottum geboren en groeit op in Broekhuizenvorst. Na zijn opleiding aan het Bisschoppelijke College te Roermond, filosofie op Rolduc in Kerkrade en theologie in Parijs (bij de Lazaristen, gesticht door de heilige Vincentius à Paulo), ontvangt Frans Schraven te Parijs in mei 1899 de priesterwijding. Op 26 juli 1899 draagt hij in Broekhuizenvorst zijn eerste Heilige Mis op en vertrekt op 5 augustus via Marseille per boot naar China. Op 10 april 1921 wordt hij tot bisschop en apostolisch vicaris van het vicariaat Chengtingfu, het huidige Zhengding gewijd door zijn neef Mgr. Frans Geurts cm, ook bisschop in China. Op 9 oktober 1937 wordt hij samen met acht gezellen op gruwelijke wijze vermoord door het Japanse leger vanwege de weigering vrouwelijke vluchtelingen als "troostmeisjes" ter beschikking te stellen.