Deze weken diverse orgelfestivals in Limburg

Deze zomerperiode vinden er op diverse plaatsen in Limburg orgelfestivals of orgelconcertreeksen plaats. Een overzicht.

Van 14 juli tot en met 13 augustus is het jaarlijks Orgelfestival Limburg. In die periode zijn er in heel Limburg meer dan vijftig orgelconcerten. Het openingsconcert is op vrijdag 14 juli om 20.00 uur in het Franciscushuis – voormalige Franciscuskerk – op de Biest in Weert. Organist Hayo Boerema geeft dan een concert met medewerking van het blazersensemble van harmonie Sint Michaël uit Thorn onder leiding van Joost Smeets.

Naast concerten is er in het kader van het orgelfestival op 19 juli een wandeltocht langs de historische orgels in het centrum van Roermond. De tocht begint om 13.00 uur in de Caroluskapel (zie foto) bij het Bisdom aan de Swalmerstraat. De tocht voert langs de Sint-Christoffelkathedraal, waar op dit moment een nieuw orgel wordt gebouwd en eindigt in de Munsterkerk. Jean-Pierre Steijvers zal alle drie de orgels bespelen.

Op 22 en 29 juli zijn er in het kader van het orgelfestival bustochten. De eerste voert langs bijzondere orgels in Oost-Brabant en de tweede neemt de deelnemers mee naar enkele Vlaamse orgels. Op zaterdag 12 augustus is er in tien katholieke en protestantse kerken in Limburg een Open Orgeldag. Bezoekers mogen de orgels dan ook zelf bespelen.

Uitgebreide informatie over het Orgelfestival Limburg is te vinden op: www.stichting-sol.nl

Andere orgelfestivals zijn er onder meer in Roermond en Maastricht. In juli en augustus wordt in Roermond het Internationaal Orgelfestival Roermond gehouden. Dit is een initiatief van de Orgelkring Roermond. Gedurende deze zomermaanden is er elke dinsdagavond een orgelconcert in de Munsterkerk of de Caroluskapel. Aanvang steeds om 20.00 uur. De concerten worden gegeven door diverse organisten. Kijk voor meer informatie op: www.orgelkringroermond.nl

In Maastricht vindt tot en met 25 augustus het orgelfestival l’Europe & l’orgue plaats. Elke dinsdagavond zijn er bij toerbeurt concerten op de orgels van de Sint-Servaasbasiliek en de O.-L.-Vrouwebasiliek. Op vrijdagen zijn er lunchconcerten in bovengenoemde kerken en in de Sint-Martinuskerk in Wyck. Meer informatie over deze concerten is te vinden op: www.orgelfestivalmaastricht.nl.

In het kader van het Wereldmuziekconcours is er op zondag 16 juli een orgelconcert in het abdijkerk van Rolduc. Meer info is te vinden op: http://orgelkring-kerkrade.com

Startschot Nationale Orgeldag
Op 9 september organiseert de Stichting Samenwerkende Orgelvrienden Limburg in samenwerking met de orgelkringen Stichting Pro Organo en de Stichting Muziek in de St.-Janskerk in Maastricht het Startschot Nationale Orgeldag 2017. Het startschot wordt gelost door Burgemeester Annemarie Penn-Te Strake van Maastricht.

Rondom dit startschot zullen enkele orgel-gerelateerde lezingen, orgelintermezzo’s , een orgelwandeling en twee orgelconcerten worden georganiseerd. Tevens worden op zaterdag 9 en zondag 10 september 2017 in het kader van de Open Monumentendagen demonstraties en korte orgelconcerten gepresenteerd in de St.-Servaasbasiliek en de St.-Matthiaskerk in Maastricht, alsook in diverse andere kerken in Limburg.