Maart: de maand van de ouders van Jezus

In de maand maart is het nog geen Vaderdag en Moederdag en toch hebben de ouders van Jezus in maart allebei feest. Binnen één week tijd viert de Kerk zowel het feest van Sint Jozef als dat van Maria Boodschap.

Bijzonder is dat het feest van Sint Jozef dit jaar niet op de eigenlijke datum 19 maart wordt gehouden, maar een dag later. Dat komt doordat ‘Sint Joep’ dit jaar op zondag valt en in de kerk gaat de zondagsviering (bijna) altijd voor, zeker in de Veertigdagentijd. Dat betekent dat in de liturgie het feest van ‘Sint Jozef, Bruidegom van de heilige maagd Maria’ dit jaar op maandag 20 maart wordt gevierd.

In diezelfde week wordt op zaterdag 25 maart het feest van Maria Boodschap gevierd, of zoals het officieel heet: ‘Aankondiging van de Heer’. Op deze dag herdenken we in de liturgie dat Maria van de engel de boodschap kreeg dat zij de moeder van Christus zou worden.

Interessant is dat het op deze twee feestdagen over de ouders van Jezus gaat, maar dat hij zelf tegelijkertijd ook al centraal staat. Zo worden we al heel vroeg in het jaar op Kerstmis gewezen en op het feit dat God zelf mens geworden is.

Afbeelding: De verloving van Jozef en Maria. Glas-in-loodraam van Joep Nicoals in de O.-L.-Vrouw van Lourdeskerk in Maastricht.
(C) Forschunstelle Glasmalerei des 20. Jahrhunderts.