'Samen eucharistie vieren is meer dan even de mis doen'

“Samen eucharistie vieren is meer dan even de mis doen.” Met die woorden sloot deken John Dautzenberg van Maastricht donderdagmorgen (31 mei) de eucharistieviering bij gelegenheid van Sacramentsdag af, die in de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht werd gehouden vanwege de Heiligdomvaart.

Hij verwees daarmee naar de woorden van diocesaan administrator mgr. Hub Schnackers, die even daarvoor uitvoerig was ingegaan op de betekenis van de eucharistie als belangrijkste sacrament. “Als we samen komen voor de eucharistie vieren we wat we zijn,” aldus Schnackers: “Lichaam van Christus.”

De viering van Sacramentsdag viel vandaag samen met de zogeheten ‘Limburgdag’ tijdens de Heiligdomsvaart in Maastricht. Uit diverse parochies in Limburg waren pelgrims op bedevaart naar Maastricht gekomen. De plechtige mis in de basiliek werd afgesloten met een kleine sacramentsprocessie door de kruisgangen naast de kerk. Vervolgens werd het Allerheiligste uitgesteld voor aanbidding in de dagkapel. Na de lunch konden de pelgrims kiezen uit diverse programma-onderdelen, waaronder een rondleiding door de basiliek, een stadswandeling of een workshop kerkmuziek.

's Middags was er nog een gebedsdienst in de O.-L.-Vrouwebasiliek. Sacramentsdag in Maastricht werd afgesloten met een pontificale eucharistieviering in de Sint-Servaasbasiliek onder leiding van hulpbisschop Everard de Jong. Daarin werden bijna 50 buitengewoon bedienaren van de eucharistie aangesteld voor diverse parochies en instellingen in het bisdom Roermond.

Lees bericht over aanstelling buitengewoon bedienaren >>>

Bekijk volledig foto-album van de Limburgdag >>>