Vastenboodschap van de diocesaan administrator

De Veertigdagentijd staat symbool voor onze eigen levensreis. We zijn op weg naar Pasen, maar onderweg komen we allerlei moeilijkheden en bekoringen tegen. Daardoor kunnen we het perspectief kwijtraken, maar Jezus helpt ons om hoopvol te blijven. Dat schrijft diocesaan administrator Mgr. Hub Schnackers in zijn Vastenboodschap, die dit weekeinde (25 februari) in alle kerken in Limburg wordt voorgelezen of gepubliceerd.

De vastentijd is volgens hem een goed moment om de band met Jezus aan te halen. “We kunnen toch moeilijk zeggen dat we geïnspireerd zijn door iemand die we nauwelijks kennen? In deze voorbereidingstijd op Pasen willen we stilstaan bij de vraag: wie is deze Jezus, naar wie ik me christen noem? Wat betekent Hij voor mij? Hoe kan Hij mij tot voorbeeld zijn?”

Volgens Schnackers had Jezus met dezelfde bekoringen van het dagelijks leven te maken als ieder mens. “Hij onderging daarmee dezelfde spanning die wij dagelijks ervaren: het gevoel dat we naar twee kanten getrokken worden. Wij dreigen dan snel over te gaan tot goedkope compromissen of het goedpraten van af te keuren gedrag.” Dat leidt er volgens de administrator toe dat veel mensen vervolgens hun eigen god te creëren, terwijl Jezus juist vasthoudt aan waarden als integriteit en oprechtheid. “God gaat niet in zee met het kwaad,” aldus Schnackers. “Al lijkt de liefde in zoveel harten te doven. Ze dooft niet uit in Gods hart.”

Hij noemt het hoopvol dat daar waar de liefde van Jezus de harten van mensen bereikt, ze tot in het diepst van hun wezen kunnen veranderen. “Dan houden we op om voor onszelf te leven, om ons als een eigen god te gedragen of om toe te geven aan bedrog of ander kwaad. Dat is wat wij nodig hebben voor ons dagelijks leven. Zó mogen wij nu al een Pasen ervaren.”

Naar volledige tekst Vastenboodschap >>