Minister Ingrid van Engelshoven op werkbezoek in Limburgse kerken

Tijdens een werkbezoek aan Limburg heeft Minister Ingrid van Engelshoven (D66) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zaterdag 31 maart ook diverse kerkelijke projecten bezocht. De minister was te gast in Abdij Rolduc in Kerkrade en bezocht vervolgens drie parochiekerken in Kerkrade en Landgraaf.

In Abdij Rolduc werd ze geïnformeerd over de maatregelen die nodig zijn om het grootste rijksmonument van Nederland in stand te houden. Vervolgens bezocht ze drie kerken, waar in het kader van restauraties en herbestemmingen recent ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. De kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand in de Kerkraadse wijk Heilust is aan de eredienst onttrokken en verbouwd tot gemeenschapshuis. De kerk is aan de minister gepresenteerd als voorbeeld van een geslaagde herbestemming.

Strategische keuze
In de Landgraafse kern Schaesberg werd de minister bijgepraat over de strategische keuze die er is gemaakt om een historische kerk te restaureren en drie jongere kerken in de omliggende wijken aan de eredienst onttrokken zijn. Een vierde kerk sluit eind deze maand. De minister werd rondgeleid in de ruim 300 jaar oude Petrus- en Pauluskerk, die onlangs met veel steun van provincie, gemeente en bisdom is gerestaureerd en nu als parochiekerk voor heel Landgraaf-Zuid fungeert.

Cultuurhuis
Daarna bezocht het hele gezelschap de ongeveer twee kilometer verderop gelegen H.-Familiekerk. Deze wordt binnenkort aan de eredienst onttrokken en verkocht aan een plaatselijke fanfare, die er samen met andere partners een cultuurhuis in wil vestigen. Studenten van het Bernardinuscollege in Heerlen lieten de minister in een 3D-presentatie zien hoe de kerk er na de verbouwing uit gaat zien.

Positief
Minister Van Engelshoven toonde zich onder de indruk van de ontwikkelingen in de kerken in Kerkrade en Landgraaf en was heel positief over de keuzes die bisdom, parochies, gemeentes en provincie gezamenlijk hebben gemaakt. In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet is een groot bedrag gereserveerd voor renovatie en herbestemming van kerkgebouwen. Het werkbezoek van de minister vond plaats in het kader van de ontwikkeling van landelijk beleid op dit vlak. Bij het werkbezoek waren ook de gedeputeerden Hubert Mackus en Ger Koopmans van de provincie Limburg en vertegenwoordigers van de gemeentes Kerkrade en Landgraaf en het bisdom aanwezig.

Bekijk het hele foto-album van het werkbezoek van de minister >>>