Geëmotioneerde bisschop Wiertz "met weemoed weg uit Lourdes"

“We vertrekken met weemoed uit Lourdes. U, maar ik ook,” dat zei een zichtbaar geëmotioneerde bisschop Frans Wiertz woensdagmorgen tijdens de slotviering van de Limburgse Bedevaart in Lourdes. Na 24 jaar was het de laatste keer dat mgr. Wiertz als residerend bisschop de bedevaart begeleidde. “Van deze reis herinner ik me vooral de handen. Knoestige handen, frêle handen en vooral veel dankbare handen. Ik zie niet meer zo goed, maar die handen heb ik goed gevoeld.”

De bisschop zei dankbaar te zijn dat hij bijna een kwart eeuw lang elk jaar zijn intenties en die van vele pelgrims bij Maria mocht neerleggen. “We hebben onze zorgen, onze vreugde en ons verdriet bij haar mogen uitspreken. We mogen Maria nu in ons hart mee naar huis nemen.”

Volgens de bisschop is Lourdes een plek geworden waar mensen de kerk weer terug kunnen vinden. “Die verbondenheid met de wereldkerk mogen we mee naar huis nemen. Samen met de devotionalia die ons aan een mooie reis herinneren en het voorbeeld van de vrijwilligers, die laten zien dat geloven niet alleen bidden is, maar vooral ook doen.”

Het was de laatste officiële Lourdesreis van mgr. Wiertz, omdat hij aan het einde van dit jaar 75 jaar wordt en dan moet terugtreden. "Ik sluit niet uit dat ik ooit nog eens als pelgrim terugkom, maar voorlopig nemen we afscheid."

Naar uitgebreid foto-album Lourdesbedevaart mei 2017 >>