Paus: Zieken en gehandicapten hebben een zending

Zieken en gehandicapten hebben een eigen zending in het leven. Zij herinneren ons eraan dat iedere mens z’n eigen onvervreemdbare waardigheid heeft en nooit simpelweg een voorwerp wordt. Dit onderstreept paus Franciscus in zijn boodschap voor de 25e Wereldziekendag die op zaterdag 11 februari wordt gehouden.  

paus-boodschap 

 

De paus schrijft dat iedereen die vanuit z’n professie of als mantelzorger een zieke verzorgt, hem of haar altijd als mens moet blijven bekijken, die zeker hulp nodig heeft, maar ook veel terug kan geven. Het geloof kan volgens de paus daarin een belangrijke rol spelen, als bron van steun en hoop om kracht uit te putten en om het lijden te kunnen dragen.

In zijn boodschap schrijft paus Franciscus ook dat hij hoopt dat de 25e Wereldziekendag bijdraagt aan de groei van een cultuur van respect voor het leven, de gezondheid en het milieu. De dag biedt  “…een vernieuwde impuls om te strijden voor de volledigheid en de waardigheid van de persoon, ook door middel van een correcte benadering van bio-ethische kwesties, de bescherming van de zwaksten en de zorg voor het milieu,” aldus paus Franciscus.

Wereldziekendag werd in 1992 door paus Johannes Paulus II ingesteld. Hij koos hiervoor het  feest van Onze Lieve Vrouw van Lourdes (11 februari). De bedevaartplaats in Zuid-Frankrijk staat bekend vanwege de zorg en aandacht voor zieken en gehandicapten. Sinds 1993 wordt elk jaar één plaats aangewezen voor de centrale viering van Wereldziekendag. Meestal is dit een Mariabedevaartplaats ergens op de wereld. Vanwege het 25-jarig jubileum vindt de viering van Wereldziekendag dit jaar in Lourdes plaats. Op 11 februari worden hier duizenden pelgrims verwacht. Ook is er dan een congres over het omgaan met zieken en gehandicapten.

Ook bisschop Frans Wiertz besteedt in zijn maandelijkse column aandacht aan Wereldziekendag. Hij schrijft "dat zieken en gehandicapten ons iets te zeggen hebben, dat elk mens z'n eigen waardigfheid heeft en nooit zomaar een ding wordt, dat elk mensenleven telt."

 

 

     
     
     
     
     
Susteren-Echt