Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

Mailings bisdom Roermond

Open Kerk in Heerlerheide

Zaterdag 28 maart

De Sint-Corneliuskerk in Heerlerheide is vandaag geopend voor een bezichtiging van het kerkgebouw en een tentoonstelling van kerkschatten, die niet eerder samen zijn gebracht. Dit vanwege het 180 jarig bestaan van de parochie. Er zijn prachtige voorwerpen te zien, niet alleen uit de Corneliusparochie, maar ook uit de parochies die in de loop van de 20e eeuw zijn ontstaan uit de Corneliusparochie.

Er worden voorwerpen tentoongesteld, die normaal achter slot en grendel staan, zoals kelken en cibories,  wierookvaten, reliekhouders en altaarschellen. Ze zijn afkomstig uit vijf kerken van Heerlen-Noord. Het is voor het eerst dat deze collectie bij elkaar is gebracht.

In 1839 is de Corneliusparochie opgericht. De grenzen van de Corneliusparochie waren destijds ruimer dan nu. De parochie bestond uit de kern Heerlerheide en verspreid liggende boerderijen in de omgeving. Toen er in de 20e eeuw als gevolg van de opkomst van de mijnindustrie wijken rondom Heerlerheide werden gebouwd, waren die in veel gevallen groot genoeg om daar een kerk te bouwen en een eigen parochie te starten. Zo zijn de parochies Gerardus Majella in Heksenberg, Antonius van Padua in de Vrank, Paulus in Passart-Zuid en De Wieër en Judas Thaddeus en Christus Koning in Nieuw-Einde uit de Corneliusparochie voortgekomen.

Route langs bezienswaardigheden
De bezoekers kunnen in de kerk een route volgen, waarbij aandacht is voor het kerkgebouw, de inventaris en de bezittingen van de kerk. De route loopt niet alleen door de kerk zelf, maar leidt ook naar het oksaal, waar het orgel staat en naar de sacristie, waar de priester zich voorbereidt op de H. Mis. Verspreid door de kerk worden kerkelijke voorwerpen uit de verschillende kerken tentoongesteld. Al deze bezienswaardigheden zijn opgenomen in een handig boekje. In dat boekje is ook een hoofdstuk gewijd aan de geschiedenis van de parochie en het kerkgebouw.

Gratis toegang
Er wordt geen entreegeld gevraagd, maar een vrije gave is uiteraard welkom. Na afloop staat in de parochiezaal bij de pastorie de koffie klaar.