Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

Mailings bisdom Roermond

Kerkelijke initiatieven in Limburg in tijden van corona

In verband met de coronacrisis hebben de Nederlandse bisschoppen alle publieke liturgische vieringen geschrapt. Veel kerken zijn wel open om te bidden of om even een kaarsje op te steken. Ook ontstaan er tal van initiatieven om kerkgangers via internet of op andere wijze toch nabij te zijn. Voor zover de initiatieven bij ons bekend zijn worden ze hieronder genoemd.

Eucharistieviering volgen op internet

Nu vanwege de coronacrisis alle publieke eucharistievieringen tot 1 juni afgelast zijn, is het mogelijk om via internet een besloten mis te volgen, die op verschillende plaatsen worden opdragen. Onderstaande kerken in Limburg zenden regelmatig een eucahristieviering uit: Bekijk lijst kerken met online vieringen

Communicanten en vormelingen Parkstad maken kaarten voor ouderen

De communicanten en vormelingen van veertien scholen in Parkstad maken kaarten voor de bewoners van zorgcentra in de regio. Het initiatief hiertoe komt van catechete Marie-José Degens. Zij levert de kinderen ook digitaal catechesemateriaal en bijbelverhalen via youtubefilmpjes en huiswerkopdrachten aan.

Rozenkransgbebed met zusters Brunssum

De zusters Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matara (blauwe zusters) zenden van maandag tot en met zaterdag om 18.00 live de rozenkrans uit vanuit hun kapel in Brunssum. Het Allerheiligste is dan ook uitgesteld. Daarnaast geven de zuster online catechse aan ouders, communicanten en de aan de kindergroep. Bekijk rozenkransgbed van de zusters

In plaats van krombrood rapen: Sittard bidt op voorspraak van heilige Rosa

“H. Rosa bewaar onze stad voor alle rampen en onheil.” Dit gebed klinkt dezer dagen veelvuldig in Sittard en omgeving. De stadspatrones werd in de 17e eeuw al aangeroepen om de bevolking te beschermen tegen besmettelijke ziekten. Op zondag 22 maart - Halfvasten - zou normaal gesproken op een steenworp afstand van de Rosakapel het krombrood rapen plaatsvinden. In plaats daarvan zal deken Wilbert van Rens zondag om 10.00 uur in de kapel een 'stille' mis opgedragen, die via diverse kanalen te volgen is. De mis is zondag rechtstreeks te volgen op www.sintrosasittard.nl en via het YouTube kanaal https://www.youtube.com/netcamviewer.

De gemeente Sittard-Geleen stelt haar communicatiekanalen open om de bewoners van de regio te kunnen bereiken. Via de Ziekenhuis Omroep Sittard worden de patiënten in het Zuyderland ziekenhuis in Geleen bereikt. Een herhaling van deze live uitzending H. Mis zal vanaf zondag 22 maart om 19:00 uur te zien zijn op televisie via de onderstaande kanalen van Bie ós Mijnstreekomroep: Ziggo: 41 en 45 / KPN/XS4ALL: 1405 / Telfort: 1405 / T-Mobile/Vodafone: 799 / OnsBrabant.net: 2095

Maastricht - Sint Servaasbasiliek

De Noodkist van Sint Servaas wordt woensdag 18 maart overgebracht van de schatkamer naar de basiliek. Vanavond rond 19.00 uur zal Grameer – de grote klok van de Sint-Servaasbasiliek luiden. Donderdag 19 maart is er om 11.00 uur een plechtig hoogmis – zonder kerkgangers – bij de Noodkist. Deze wordt door RTV Maastricht uitgezonden. Mensen zijn uitgenodigd om hun gebedsintenties naar een speciaal mailadres te sturen: biddenbijdenoodkist@gmail.com. Deze komen uitgeprint bij de Noodkist te liggen.

Online catecheselessen in Schinnen

Door de ontstane situatie kunnen ook de catecheselessen voor communicanten, vormelingen en anderen in parochies niet doorgaan. De Dionysiusparochie in Schinnen heeft daar een oplossing voor gevonden: online catechese

Online eerste communievoorbereiding Echt

Pastoor Rainer Kanke van de Landricusarochie in Echt is een online voorbereiding voor de Eerste Communie begonnen. Via de website van de parochie Echt kunnen ouders hun kind thuis voorbereiden op de Eerste H. Communie. Alle filmpjes zijn openbaar op YouTube te vinden en de bijhorende lessen zijn door pastoor Kanke zelf geschreven. Desnoods kunnen pastoors en/of catechisten via email-contact ook interactief de kinderen en hun ouders begeleiden, zo laat Kanke weten. Hij voegt er aan toe dat iedereen zijn materialen mag overnemen en gebruiken. Dezer dagen worden nog veel meer lessen op de site gezet.
Voorbereiding Eerste Communie Echt

Kindertekeningen voor verzorgingshuizen gevraagd

De Heilige Nicolaasparochie in Heythuysen roept gezinnen en kinderen op om tekeningen en kaarten te maken voor ouderen in verzorgingshuizen. Het pastorale team gaat de komende weken alle vrijwilligers persoonlijk bellen en de communicanten krijgen catechese via Whatsapp. Vanaf komend weekeinde worden de missen via YouTube uitgezonden.

Inzameling goederen voor voedselbank

• Heythuysen - Nicolaaskerk
  • Hoensbroek - Kleine Sint-Jan (maandag t/m vrijdag open van 9.00 uur tot 18.00 uur)

Initiatief aanmelden