Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Bisschop: 'We moeten present blijven'

“We moeten als Kerk present blijven in de samenleving.” Dat zei bisschop Harrie Smeets zaterdag 7 december tijdens ontmoetingen met kerkbesturen in het dekenaat Schinnen. De bisschop rondt daar dit weekeinde zijn kennismakingstocht langs alle dekenaten af.

Als onderdeel van het programma sprak de bisschop zaterdag met het dekenaal bestuur en met diverse kerkbesturen. Hij drukte hen op het hart om zich niet alleen bezig te houden met gebouwen en financiën, maar óók te kijken naar pastoraat en verkondiging. Mgr. Smeets: “De oude volkskerk zoals we die gekend hebben, is weg en komt ook niet meer terug. Maar we moeten als kerk wel present blijven in de samenleving. Laat mensen ervaren wat ze missen als niet meer betrokken zijn bij de kerk.” 

De bisschop adviseerde de besturen om in hun vergaderingen bewust tijd in te ruimen voor zaken als catechese en diaconie en niet alleen maar te praten over de zakelijke aspecten van het bestuur, omdat de kerk veel breder is dan alleen het gebouw. Mgr. Smeets riep de besturen en parochievrijwilligers op om op de eerste plaats vooral te getuigen van hun geloof in Jezus.

De tweede dag van het bezoek aan het dekenaat Schinnen begon zaterdagmorgen in Doenrade, waar de bisschop onder meer het vernieuwde Warblingshuis inzegende. Dit werd in de 19e eeuw gebouwd door vicaris-generaal Warblings van het bisdom Luik, die in Doenrade geboren was. Het monumentale pand is nu met hulp van diverse fondsen en de provincie verbouwd tot appartementencomplex. Zaterdagmiddag werd de bisschop ontvangen in Neerbeek, waar de parochies van Beek, Neerbeek, Spaubeek en Sweikhuizen zichzelf presenteerden. Aansluitend droeg de bisschop de mis op in de Martinuskerk in Beek, waarna het gesprek met de kerkbesturen volgde.  

Zondag 8 december is de laatste dag van het werkbezoek aan Schinnen. Daarmee is de kennismakingsronde langs alle dertien dekenaten afgerond. Het is tevens de dag waarop het precies een jaar geleden is dat Mgr. Smeets tot bisschop werd gewijd. 

Lees ook

Foto's