Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

 

 

Laatste nieuws

Magisch Maastricht gigantisch succes voor Sint-Servaasbasiliek

12-12-2019

De openstelling van de Sint-Servaasbasiliek tijdens het evenement Magisch Maastricht blijkt een enorm succes te zijn. De eerste tien dagen zijn al meer dan twaalfduizend betalende bezoekers in de basiliek geweest. Daarin zijn de kinderen tot 13 jaar niet meegerekend. “Ik weet helemaal niet wat ons overkomt,” zegt deken John Dautzenberg van Maastricht. “Ik vond gewoon dat tijdens de kerstmarkt de kerk ook open moest zijn. Dat zoveel mensen op de uitnodiging ingaan, had ik nooit verwacht.” 

Lees verder »

Bisschop in Diesrede: ‘Kerk opnieuw zichtbaar maken’

12-12-2019

“De kerk is geworteld in Limburg. Het is onze taak om er voor te zorgen dat ze weer opnieuw zichtbaar wordt. Op de eerste plaats door gewoon ons werk te doen.” Dat zei bisschop Harrie Smeets deze week in zijn feestrede bij gelegenheid van de Dies Natalis van het Grootseminarie Rolduc. “Ik snap de vragen over gebouwen en financiën, maar die zijn niet het belangrijkste. Het gaat er op de eerste plaats om dat we mensen helpen om God opnieuw te leren kennen.”

Lees verder »

Bisschop in adventsbrief: ‘Vruchten van vernieuwde kerk zijn aanwezig’

12-12-2019

“De vruchten van een vernieuwde kerk zijn nog klein, maar ze zijn onmiskenbaar aanwezig.” Dat schrijft bisschop Harrie Smeets van Roermond in zijn adventsboodschap van dit jaar. De bisschop kijkt in de brief terug op de kennismakingsbezoeken die hij afgelopen jaar in alle Limburgse dekenaten heeft afgelegd. “Ik heb heel wat opkomend zaaigoed gezien. Er is veel meer dan kaalslag,” aldus de bisschop. Zijn adventsbrief wordt komend weekeinde in alle kerken in Limburg voorgelezen.

Lees verder »

Oud-pastoor Jo Verhoeven (86) van Eijsden overleden

11-12-2019

In zijn geboorteplaats Velddriel (vlak boven Den Bosch) is zondag 8 december oud-pastoor Jo Verhoeven van Breust-Eijsden overleden. Hij is 86 jaar geworden. Zaterdag 14 december is de uitvaart in de Martinuskerk in Velddriel.

Lees verder »

Kennismakingstocht langs dekenaten afgesloten in Schinnen

08-12-2019

Ooit kleine én grote kinderen in een kerk zien spelen met Playmobil? Dat gebeurde zondagmorgen in Schinnen, waar catechiste Desirée van Breugel aan Mgr. Harrie Smeets demonstreerde hoe ze dit speelgoed inzet in de catechese. Het was een van de programmaonderdelen tijdens de laatste dag van het werkbezoek van de bisschop aan het dekenaat.

Lees verder »

Bisschop: 'We moeten present blijven'

08-12-2019

“We moeten als Kerk present blijven in de samenleving.” Dat zei bisschop Harrie Smeets zaterdag 7 december tijdens ontmoetingen met kerkbesturen in het dekenaat Schinnen. De bisschop rondt daar dit weekeinde zijn kennismakingstocht langs alle dekenaten af.

Lees verder »

Bisschop doorkruist landelijk gebied rond Schinnen

06-12-2019

Schinnen, Wijnandsrade, Hulsberg, Nuth, Vaesrade, Schimmert, Genhout. Bisschop Harrie Smeets werd op de eerste dag van zijn werkbezoek aan het dekenaat Schinnen meegenomen langs heel wat verschillende kerkdorpen. Overal werd hij gastvrij ontvangen en rondgeleid. 

Lees verder »

Bisschop bezoekt laatste dekenaat: Schinnen

06-12-2019

Bisschop Harrie Smeets is vanmorgen begonnen aan het werkbezoek in het dekenaat Schinnen. Dit is het laatste bezoek op zijn kennismakingstocht door het bisdom Roermond. Dit weekeinde is het ook precies één jaar geleden dat Mgr. Smeets tot bisschop werd gewijd.

Lees verder »

Bisschop Smeets groot-prior Ridderorde Heilig Graf

02-12-2019

Tijdens haar landelijke bijeenkomst op zaterdag 30 november in Vught verwelkomde de Landscommanderije Nederland van de Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem met blijdschap haar nieuwe grootprior, mgr. Harrie Smeets, sedert 2010 al lid van de Orde. Hij volgt mgr. Anton Hurkmans, emeritus-bisschop van ’s-Hertogenbosch, op, die van 2001 tot heden grootprior was.

Lees verder »

Passieretabel terug in 800-jarige Munsterkerk

01-12-2019

Het beroemde eeuwenoude passieretabel is teruggekeerd in de Munsterkerk in Roermond. Dat wil zeggen een heel goede kopie, want het origineel bevindt zich in het Rijksmuseum in Amsterdam. De afbeelding van het retabel werd zondag 1 december door bisschop Harrie Smeets onthuld tijdens de opening van het 800-jarig jubileum van de Munsterkerk. Het retabel staat bekend als het oudste schilderij van Nederland. Bij de onthulling waren onder meer minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken, gedeputeerde Hubert Mackus van de provincie Limburg en burgemeester Rianne Donders van Roermond aanwezig.

Lees verder »

Hulpbisschop geïnstalleerd als pastoor

01-12-2019

Hulpbisschop Everard de Jong is zondag 1 december geïnstalleerd tot pastoor van het parochiecluster Maastricht-Oost. Dit gebeurde door bisschop Harrie Smeets in de parochiekerk van Heer. Ook oud-bisschop Frans Wiertz was bij de installatie aanwezig, net als de kerkbesturen en vrijwilligers en parochianen van de vijf parochies, waarin Mgr. De Jong als pastoor aan de slag gaat.

Lees verder »

Kerkbalans peilt waarde lokale kerken onder parochianen

29-11-2019

Ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking is lid van een kerk. Zij vinden hun kerk belangrijk. Maar waarom? Dat wil Actie Kerkbalans nu onderzoeken met een landelijke peiling naar de waarde van de kerk. De peiling bestaat uit een aantal korte vragen en vraagt ongeveer tien minuten tijd. Hij is gericht op mensen die op enige manier betrokken zijn bij een lokale parochie.

Lees verder »

Zondag installatie hulpbisschop als pastoor

29-11-2019

Komende zondag (1 december) vindt de installatie plaats van Mgr. Dr. Everard de Jong als pastoor van de parochiefederatie Maastricht-Oost. Worden pastoors doorgaans geïnstalleerd door de plaatselijke deken, de installatie van pastoor De Jong wordt verricht door bisschop Harrie Smeets. De plechtigheid in de Sint Petrus' Bandenkerk in Heer begint om 14.30 uur. Aansluitend is een receptie in de Harmoniezaal aan de Burg. Cortenstraat 7, eveneens in Heer. 

Lees verder »

Werkbezoek dekenaat Heerlen feestelijk afgesloten

24-11-2019

Bisschop Harrie Smeets heeft zijn werkbezoek aan het dekenaat Heerlen afgesloten. Zondagmorgen vierde hij het 180-jarig jubileum van de Corneliusparochie in Heerlerheide mee. ’s Middags was hij te gast in de lokale talkshow ‘Noa de mès’. Het officiële programma werd afgesloten met een gezongen vesperviering in de Franciscuskerk aan de Laanderstraat.

Lees verder »

Geloofsgemeenschappen Heerlen tonen grote diversiteit

24-11-2019

Op de tweede dag van het werkbezoek van Mgr. Harrie Smeets aan het dekenaat Heerlen kreeg de bisschop een grote diversiteit aan geloofsgemeenschappen te zien. Van parochianen op leeftijd tot zeer enthousiaste kinder- en jongerengroepen.

Lees verder »

Diaconie centraal op eerste dag werkbezoek Heerlen

22-11-2019

Elke regio in Limburg heeft z’n eigen kenmerken. Voor Parkstad geldt dat zelfs na decennia de sluiting van de mijnen nog steeds haar weerslag heeft op het dagelijks leven van mensen. Dat bleek vrijdag 22 november tijdens de eerste dag van het werkbezoek van bisschop Harrie Smeets aan het dekenaat Heerlen.

Lees verder »

Twee kerken Venlo worden gesloten

22-11-2019

In Venlo worden twee kerken met ingang van 24 november aan de eredienst onttrokken. Het betreft de H.-Hartkerk aan de Straelseweg en de H. Nicolaaskerk in de wijk Genooi in Venlo-Noord. Bisschop Smeets heeft de decreten waarin dit besloten wordt ondertekend, nadat de procedure tot onttrekking was doorlopen, een hoorzitting heeft plaatsgevonden en de priesterraad was gehoord.  

Lees verder »

Tienerweekend over keuzes maken

22-11-2019

‘Nee’ zeggen, als iets echt niet wilt. Leren omgaan met groepsdruk. Het is niet gemakkelijk. Zeker niet voor pubers. Hierover gaat het eind januari tijdens het tienerweekend ‘No apologies'.

Lees verder »

Werkbezoek bisschop aan dekenaat Heerlen begonnen

22-11-2019

In het kader van zijn rondgang door de dekenaten van zijn bisdom is bisschop Harrie Smeets dit weekend op kennismakingsbezoek in het dekenaat Heerlen. Het bezoek begon vrijdagmorgen met een ontvangst door het dekenaal bestuur. Aansluitend was er een ontmoeting in diakonaal perspectief met vertegenwoordigers van de gemeentelijke overheden en groepen die vanuit gelovige bezieling sociaal actief zijn. 

Lees verder »

George Dölle nieuwe pastoor van Hulsberg

17-11-2019

De weleerwaarde heer George Dölle wordt de nieuwe pastoor van de parochie H. Clemens in Hulsberg. Bisschop Harrie Smeets heeft hem in deze functie benoemd. De benoeming is dit weekeinde in de parochie bekend gemaakt.

Lees verder »