Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

 

 

Laatste nieuws

Afwisselende eerste dag werkbezoek Susteren

18-10-2019

“Hoe kun je nog géén geloof hebben? Katholiek, protestant, moslim boeddhist, je moet toch íets zijn?” De Armeense dame kan er maar niet bij dat ze in Nederland mensen ontmoet die ‘niks’ zijn. Voor haar is het geloof de basis van haar leven, vertelt ze in de pastorie van Koningsbosch aan bisschop Harrie Smeets. De ontmoeting met een groep katholieken van buitenlandse afkomst is vrijdagmorgen het begin van het werkbezoek van de bisschop aan het dekenaat Susteren.

Lees verder »

Werkbezoek bisschop aan dekenaat Susteren begonnen

18-10-2019

In het kader van zijn rondgang door de dekenaten van zijn bisdom is bisschop Harrie Smeets dit weekend op kennismakingsbezoek in het dekenaat Susteren. Het bezoek begon vrijdagmorgen in de pastorie van Koningsbosch met een ontmoeting met in het dekenaat woonachtige buitenlanders.

Lees verder »

Geloofsgesprek en tv-mis met pastoor Harry Notermans

18-10-2019

Komende zondag (20 oktober) wordt de televisiemis van de KRO wederom uitgezonden vanuit Sint-Josephkerk in Landgraaf-Waubach. Voor het eerst met de nieuwe pastoor Harry Notermans als hoofdcelebrant. Voorafgaand aan de viering wordt in het programma 'Geloofsgesprek' kennis gemaakt met de nieuwe pastoor. 

Lees verder »

Lezing kardinaal Eijk over Intelligent Design bij Academie Rolduc

18-10-2019

In de lezingencyclus Academie Rolduc houdt kardinaal Wim Eijk vrijdag 25 oktober een lezing over intelligent design. Onder de titel ‘De nieuwe mens, schepsel of eigen Schepper?’ gaat hij in op ethische vragen rond manipulatie van het menselijk leven.

Lees verder »

Ingrijpende reorganisatie bisdom Roermond

17-10-2019

De curie (= de kantoororganisatie) van het bisdom Roermond wordt ingrijpend gereorganiseerd. Dat is het resultaat van een kerntakendiscussie die afgelopen maanden intern is gevoerd. Diverse afdelingen worden opgeheven. Als gevolg hiervan verdwijnen 9,9 van de 37 fte’s. Dit betekent dat voor veertien medewerkers van het bisdom geheel of gedeeltelijk ontslag is aangevraagd. Zij zijn hierover donderdag 17 oktober geïnformeerd.

Lees verder »

Pater Elders overleden

15-10-2019

Op maandag 14 oktober overleed in Teteringen na een kort ziekbed pater Leo Elders SVD. Hij werd 93 jaar oud. Elders was veertig jaar lang docent aan Grootseminarie Rolduc.

Lees verder »

Kartuizerklooster toegevoegd aan Archeoroute Roermond

11-10-2019

Vrijdag 11 oktober is in stadspark De Kartuis in Roermond een nieuwe halteplek op de virtuele Archeo Route door de historische binnenstad onthuld. Het park, eigendom van het bisdom, is de voormalige tuin van het kartuizerklooster, waar tegenwoordig de bisdomkantoren gevestigd zijn. Via een app krijgen bezoekers op deze plek virtuele informatie over het kloosterleven van weleer. 

Lees verder »

Donderdag internationale Dag van de Armoede

11-10-2019

Donderdag 17 oktober is de internationale dag van de uitroeiing van Armoede. Deze dag is door de Verenigde Naties in 1992 officieel erkend. In Limburg organiseert de bisdommelijke Dienst Kerk en Samenleving met enkele andere instanties onder de noemer 'De smaak van Armoede’ op verschillende plekken een of meerdere activiteiten.

Lees verder »

The Passion 2020 naar Roermond

10-10-2019

De tiende editie van The Passion wordt gehouden in Roermond. Het is voor het eerst dat het muzikale paasevenement zo zuidelijk wordt gehouden. De jubileumeditie, met daarin zowel nieuwe als succesvolle nummers uit eerdere jaren, vindt plaats op Witte Donderdag 9 april op het Munsterplein en gaat over het leven, sterven en opstaan van Jezus.

Lees verder »

Lezing over geschiedenis Joden in Midden-Limburg

09-10-2019

De najaarsbijeenkomst van de resonansgroep katholieke kerk en Jodendom gaat deze keer over de geschiedenis van de joden in Midden-Limburg. Op dinsdag 22 oktober houdt mr. Hein van der Bruggen uit Roermond een inleiding hierover. 

Lees verder »

Paul Horsch nieuwe pastoor van Bunde, Geulle en Borgharen en Itteren

06-10-2019

De zeereerwaarde heer Paul Horsch (65) wordt de nieuwe pastoor van de parochies van Bunde/Geulle en Borgharen/Itteren. Dat is zondag 6 oktober in de betreffende parochies meegedeeld. Horsch is nu nog pastoor van Maastricht-Oost.

Lees verder »

Bisschop in Venray bij jubileum koor: 'Muziek verandert mensen'

06-10-2019

Het 60-jarig jubileum van het zangkoor de Zangers van Sint Frans vormde zondag het feestelijke sluitstuk van het werkbezoek van bisschop Harrie Smeets aan het dekenaat Venray. Aansluitend onthulde die bisschop een portret van zichzelf als herinnering aan zijn tijd als deken van Venray.

Lees verder »

Mgr Smeets: 'De Kerk heeft een boodschap en die mogen we laten horen'

05-10-2019

“Hoe is het nu met u?” “Leuk dat u weer eens hier bent?” “Even terug?” Over straat lopen in Venray met bisschop Harrie Smeets is een feest van herkenning. Voordat hij precies een jaar geleden tot bisschop werd benoemd, was hij vijftien jaar deken van Venray. En ze zijn hem daar nog niet vergeten, zo blijkt tijdens het ‘kennismakingsbezoek’ met het dekenaat dat de bisschop eigenlijk al op z’n duimpje kent. 

Lees verder »

Bisschop Smeets op werkbezoek in zijn voormalig dekenaat

04-10-2019

Bisschop Harrie Smeets is dit weekend op werkbezoek in het dekenaat Venray. Veel onbekends zal hij hier niet tegenkomen, daar hij zelf deken was van dit dekenaat tot hij eind vorig jaar tot bisschop van Roermond benoemd werd. Toch is er voor hem een interessant programma samengesteld tijdens deze driedaagse. Dat begon vanochtend met een ontbijt in het jarige Ontmoetingscentrum in Bergen en 's middags met een H. Mis in zorgcentrum De Mulder in Venray. Vanavond heeft de bisschop een ontmoeting met priesters en kerkbestuursleden van het dekenaat.

Lees verder »

Kaartverkoop Passiespelen gestart

04-10-2019

Hoewel de Passiespelen van Tegelen in mei volgend jaar pas in première gaan kunnen nu al kaarten gereserveerd worden voor de 21e editie van dit vijfjaarlijkse evenement. De nieuwe voorstelling met de titel ‘Hem achterna; een passiespel’ wordt medio volgend jaar 25 maal opgevoerd in Openluchttheater De Doolhof. Eerdere edities brachten ruim 40.000 toeschouwers naar Tegelen. Ook nu maken het artistiek team en ruim driehonderd acteurs, musici, koorleden en figuranten onder leiding van regisseur Cees Rullens zich op voor een theaterspektakel voor een groot en breed publiek. 

Lees verder »

Paus voert 'Zondag van het Woord' in

04-10-2019

Paus Franciscus heeft de Zondag van het Woord van God ingesteld. Deze aan de Bijbel gewijde dag moet in de Katholieke Kerk voortaan op de derde zondag van de tijd door het jaar worden gevierd. Dat heeft de Heilige Vader deze week bekendgemaakt. 

Lees verder »

Lezing over psalmen in de liturgie

04-10-2019

Psalmen zijn wereldliteratuur. Maar het zijn ook de eigen gebedsteksten van het volk van God. De psalmen horen wezenlijk bij de eredienst van de Kerk. Maar kerkgangers zijn er doorgaans weinig vertrouwd mee. Voor wie er meer over wil weten of ze graag zingt, houdt Ad Voesten op zaterdag 19 oktober een voordracht over psalmen. Tijdens de bijeenkomst zal ook veel samen gezongen worden!

Lees verder »

Oktober buitengewone Wereldmissiemaand

04-10-2019

Oktober 2019 is door paus Franciscus uitgeroepen tot ‘buitengewone missiemaand’. Dit om onder de gelovigen een nieuw missionair elan te stimuleren en speciale aandacht te vragen voor de missie en missionarissen over de hele wereld. 

Lees verder »

Parochies Roermond-Oost niet bang voor vernieuwing

29-09-2019

Op de laatste dag van zijn werkbezoek aan het dekenaat Roermond ging bisschop Harrie Smeets zondag 29 september'euver de breer', zoals ze daar zeggen. De bisschop bezocht de parochies van Roermond-Oost, die vanuit het stadscentrum gezien aan andere kant van de spoorlijn liggen. De dag begon met een zeer drukbezochte mis in de H.-Hartkerk, vervolgens werden twee monumentjes voor oorlogsslachtoffers bezocht en aansluitend de parochiekerken van Asenray en Maasniel. 

Lees verder »

Bisschop bezoekt Roerstreek en Kapel In 't Zand

28-09-2019

Het dekenaat Roermond bestaat niet alleen uit de stad, maar ook uit tal van omliggende dorpen. Vijf daarvan vormen samen het parochiecluster ‘Roerstreek’. Bisschop Harrie Smeets bezocht ze zaterdag allemaal. Om uiteindelijk de dag af te sluiten in de Kapel In ’t Zand, die dan weer wel in de stad ligt.

Lees verder »