Social Media

 

 

Fietsen langs plekken vol verwondering

Wie aan vakantie in Limburg denkt, ziet heuvels voor zich of bootjes op de Maasplassen. Niet meteen de regio rond Sittard-Geleen en Echt-Susteren. Toch hebben de ‘Grensmaasvallei’ en het ‘Smalste stukje Nederland’, zoals ze zichzelf graag presenteren, bezoekers veel te bieden. Zeker als het om bijzondere religieuze bezienswaardigheden gaat ‘die uitnodigen tot rust en bezinning’. Verschillende fietsroutes brengen bezoekers langs tal van ‘verwonderplekken’.

 

Lees verder »

 

 

Kerk in de steigers

Wie wel eens een verbouwing heeft meegemaakt, weet dat dit een hoop ongemakken met zich meebrengt. Muren breken, plafonds stutten, kostbare spullen tijdelijk opbergen. Ruimte maken voor nieuwe meubels en beslissen: groter of kleiner gaan wonen of misschien wel verhuizen. Bij de verbouwing van de parochie gaat het niet anders, maar wel met de bedoeling er mooier uit te komen.

 

Lees verder »

 

 

De catechismus in een nieuw jasje

De ‘Catechismus van de Katholieke Kerk’ is het officiële geloofsboek voor katholieken. Hierin staan alle aspecten van het geloof uitgelegd. Van het vuistdikke boek is onlangs een nieuwe Nederlandse uitgave verschenen. De vorige editie was namelijk helemaal uitverkocht. Bovendien is de tekst op enkele plekken gewijzigd.

 

Lees verder »

 

 

Mgr. Everard de Jong: ‘Ik wil mensen bij Jezus brengen’

Hij was studentenpastor in Maastricht toen hij 25 jaar geleden tot zijn eigen verrassing hulpbisschop werd. Dit voorjaar viert Mgr. dr. Everard de Jong zijn zilveren bisschopsjubileum. ‘Ik voel me bevoorrecht, maar vraag me ook wel eens af: wie heb ik nu eigenlijk geholpen zich te bekeren?”

 

Lees verder »

 

 

Urnenhof Sittard biedt bijzondere laatste rustplaats

Rond 2 november worden veel grafstenen extra opgepoetst en van bloemen en lichtjes voorzien. Allerzielen is elk jaar een moment om stil te staan bij overleden dierbaren. De laatste jaren doen allerlei nieuwe vormen van begraven en herinneren hun intrede. Een daarvan is de R.-K. Urnenhof in Sittard. Tot nu toe het enige overdekte columbarium van Nederland.

 

Lees verder »

 

 

Missie volgens twee Indonesische montfortanen

De paters Stefan Musanai en Charles Leta zijn twee jonge montfortanen die vijf jaar geleden vanuit Indonesië naar Limburg zijn verhuisd. Vanuit het klooster van hun congregatie in Schimmert zijn ze op allerlei manieren missionair actief: "Je moet niet blijven wachten tot mensen naar je toekomen."

 

Lees verder »

 

 

Parochies ontdekken familiemissen

Hoe krijg je jonge mensen naar de kerk? Het is de verzuchting van menige pastoor. Dat het niet onmogelijk is, blijkt uit een heel nieuwe ontwikkeling in enkele Limburgse parochies. Zij experimenteren sinds kort met familiemissen. En met succes.

 

Lees verder »

 

 

‘Met God kan ik de hele wereld aan’

Een buitenlandstage is voor jongeren tegenwoordig heel normaal. Een tussenjaar of een paar maanden over de grens studeren, hoort er helemaal bij. Lianne Christ uit Echt doet dat ook, maar wel op haar eigen manier: ze wordt als missionaris uitgezonden naar Cambodja. “Ik heb het gevoel dat dit de plek is waar God mij op dit moment in mijn leven wil hebben.”

 

Lees verder »

 

 

Plechtige professie Limburgse zuster Minne in Oostenrijk

De uit Stramproy afkomstige Irene de Winter (31) is ingetreden in een klooster van de monastieke familie van Bethlehem in Oostenrijk. Onlangs heeft zij daar als zuster Minne haar eerste kloosterprofessie afgelegd. Voormalig pastoor Harry Notermans van Stramproy, was erbij en doet verslag.

 

Lees verder »

 

 

Zes vragen over een vacante bisschopszetel

De bisschopszetel van Roermond is sinds deze zomer vacant. Bisschop Harrie Smeets heeft vanwege zijn aanhoudende ziekte zijn ontslag ingediend bij de paus. Deze heeft dat met ingang van 10 augustus aanvaard. Voor het bisdom heeft zo’n periode zonder bisschop allerlei praktische gevolgen. Zes vragen over de ‘vaciatio sedis’ zoals dat officieel heet.

 

Lees verder »

 

 

Augustinus zocht al balans tussen ‘ik’ en ‘wij’

Om als maatschappij vreedzaam samen te leven, heb je gedeelde waarden nodig. Die kun je niet opleggen, want dan creëer je een dictatuur. Je kunt ook niet ervan uitgaan dat iedereen ze zelf bedenkt, want dan krijg je chaos. Mensen moeten zelf tot het inzicht komen dat het voor iedereen beter is om bepaalde dingen gezamenlijk te doen. Een sociale samenleving vraagt om een goede balans tussen ‘ik’ en ‘wij’, waarin iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt. Met een moeilijk woord wordt dat in de katholieke Kerk het subsidiariteitsbeginsel genoemd. Oud-burgemeester Herman Kaiser van onder meer Roermond promoveerde onlangs op dat thema.

 

Lees verder »

 

 

WJD geven gelovige jongeren een ‘boost’

Begin augustus verzamelen zich honderdduizenden katholieke jongeren in de Portugese hoofdstad Lissabon om daar samen de Wereldjongerendagen te beleven. Ook vanuit Nederland nemen enkele honderden jongeren hieraan deel. De WJD zijn na 40 jaar een niet meer weg te denken evenement op de kerkelijke kalender.

 

Lees verder »

 

 

“Dan zijn er geen slaven en vrijen meer…” (Gal. 3,28)

De afschaffing van de slavernij wordt dit jaar in Nederland groots gevierd met een herdenkingsjaar. Dit begint op 1 juli, precies 150 jaar na de feitelijke afschaffing van de slavernij. Met de Emancipatiewet van 1863 werd er in het Koninkrijk der Nederlanden namelijk een einde aan gemaakt, maar de slaven moesten wel nog tien jaar blijven werken als een soort van overgangsregeling. Daarom is het dit jaar dus 150 jaar geleden.

 

Lees verder »

 

 

Vaticanum II na 60 jaar nog steeds actueel

Het Tweede Vaticaans Concilie was een belangrijke kerkvergadering in de jaren zestig van de vorige eeuw. Toenmalig paus Johannes XXIII wilde de katholieke Kerk ‘bij de tijd’ brengen, zoals hij dat noemde. Het werd de aanzet voor een groot aantal veranderingen in de Kerk. Inmiddels zijn we zestig jaar verder en zijn er nieuwe generaties gelovigen opgeroeid die zich nauwelijks meer bewust zijn van deze historische gebeurtenis, terwijl de boodschap nog steeds actueel is.  

 

Lees verder »

 

 

Bisdomblad De Sleutel bestaat 50 jaar

In zijn boodschap voor Wereldcommunicatiedag 2023 roept paus Franciscus iedereen in de Kerk op om met ‘open hart en open armen’ te communiceren. Het bisdom Roermond probeert dat op allerlei manieren te doen. Met eigentijdse digitale middelen, maar ook via het vertrouwde magazine De Sleutel dat dit voorjaar precies 50 jaar bestaat.

 

Lees verder »

 

 

De parochie kan niet zonder uw bijdrage

Maar betaalt de paus jullie dan niet? Die vraag krijgen medewerkers van het bisdom of parochies regelmatig te horen. Het is een van de meest wijdverbreide misverstanden over de financiering van de Kerk. Vijf vragen over de inkomsten en uitgaven van parochies.

 

Lees verder »

 

 

Stichting Tijdig wil ‘makelen en schakelen’

De stichting Tijdig en enkele fondsen willen parochies in Limburg graag ondersteunen bij diaconale projecten. De stichting Tijdig wil kerkelijke en maatschappelijke projecten met elkaar verbinden en de Hendrix Stichting en de Edmond Beelstichting zijn bereid deze financieel mogelijk te maken. Zij roepen parochies op om projecten in te dienen.

 

Lees verder »

 

 

Stefan Ansinger: ‘Niet alleen kaarsen en wierook’

Terwijl andere jongeren van zijn leeftijd een carrière opbouwen en aan een gezin denken, maakt Stefan Ansinger uit Venray een radicale keuze. Hij besluit na zijn studie bestuurskunde in te treden bij de dominicanen. In september 2021 legde hij zijn eeuwige gelofte af. Op zaterdag 10 december 2022 werd hij in Antwerpen tot diaken gewijd. Hij hoopt binnenkort ook de priesterwijding te ontvangen.

 

Lees verder »

 

 

Neocatechumenale Weg wil doopsel laten herontdekken

Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw zijn er in de katholieke Kerk diverse nieuwe bewegingen ontstaan, die op een geheel eigen manier invulling proberen te geven aan hun geloof en aan nieuwe vormen van evangelisatie. Vaak zijn bij die bewegingen zowel leken als priesters en religieuzen aangesloten. Een daarvan is het Neocatechumenaat, dat inmiddels al een jaar of twintig in Limburg actief is. 

 

Lees verder »

 

 

‘Een krachtige boodschap over leven na de dood’

Op 2 november is het Allerzielen. Katholieke gelovigen herdenken dan hun doden. Traditioneel worden de kerkhoven bezocht en de graven gezegend. De afgelopen jaren is er veel veranderd in uitvaartrituelen. “Maar de kerkelijke uitvaartliturgie is nog steeds heel krachtig.”

 

Lees verder »