Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Afwisselende tweede dag werkbezoek Weert

Ontmoeten, vieren, wandelen. De tweede dag van het werkbezoek van bisschop Harrie Smeets aan dekenaat Weert zat vol afwisseling. De bisschop bezocht twee kapellen, sprak met vrijwilligers, ontmoette vluchtelingen, ging op bezoek in een zorgcentrum en maakte een pelgrims wandeling. 

De dag begon zaterdag 25 mei met een ontvangst in de buurtschap Laar, waar de deuren van de ‘Moezekapel’ en de parochiekerk wijd openstonden voor de bisschop. Na de bezichtiging maakte Mgr. Smeets kennis met een groep betrokken vrijwilligers uit Laar, die hem in de zon ontvingen met koffie en zelfgebakken vlaai. Natuurlijk ging de bisschop even op de foto met zijn naamgenoot Harrie Smeets, die zich tussen de vrijwilligers bleek te bevinden. 

Daarna nam pastoor Paul Tervoort de bisschop mee naar de Donatuskapel in Hushoven en de Odaparochie in Boshoven. Voor Mgr. Smeets was dit een weerzien met oude bekenden, want in het begin van zijn loopbaan als priester was hij in de parochie kapelaan. Hij werd dan ook door enkele tientallen vrijwilligers ontvangen in de tuin van de pastorie, waar hij zelf ooit woonde. 

Na de lunch stond een programma in de vier samenwerkende parochies van Stramproy, Tungelroy, Altweerterheide en Swartbroek op het programma. Dit begon met een kennismaking met enkele vluchtelingen uit Syrië en Irak, met wie de parochie nauw contact heeft. Ook burgemeester Jos Heijmans van Weert was hierbij aanwezig. De vluchtelingen vertelden over hun tocht van het Midden-Oosten naar Midden-Limburg en tegen welke problemen zij bij het inburgeren aanlopen. Ze waren overigens zeer te spreken over de gastvrije wijze waarop zij in Stramproy ontvangen waren. 

Aansluitend stak de bisschop de straat over om in het zorgcentrum Rust in Roy een gebedsdienst voor de daar wonende ouderen te leiden en daarna met een aantal van hen in gesprek te gaan. Weer terug bij de kerk van Stramproy ontmoette Mgr. Smeets een groep pelgrims die de afgelopen jaren samen met pastoor Harry Notermans delen van de pelgrimsroute naar Santiago hebben afgelegd. Zij vertelden met veel enthousiasme over hun ervaringen onderweg.

Om de bisschop zelf een stukje ‘pelgrimstocht’ te laten ervaren, wandelden ze vervolgens met hem door een natuurgebied van Stramproy naar Tungelroy. Daar hadden zich inmiddels meer dan honderd mensen uit de vier parochies in de Barbarakerk verzameld om samen met de bisschop eucharistie te vieren. Na de mis werd er voor belangstellenden een door de vluchtelingen gemaakte maaltijd geserveerd. De tweede dag van het werkbezoek werd afgesloten met een gesprek met vertegenwoordigers van de kerkbesturen over de toekomst van de vier parochies. 

Zondag wordt het werkbezoek aan Weert afgesloten met onder meer een bezoek aan de Martinusparochie in het centrum van de stad. 

Foto's

Lees ook