Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Zondag 14 februari 2021 – 6e Zondag door het jaar

1 lezing Lev.13,1‑2.45‑46
2e lezing 1Kor.10,31‑11,1  
Evangelie Mc.1,40‑45  

 

Laat je hart niemand buitensluiten

Vandaag in het evangelie een schitterend verhaal over Jezus die door medelijden bewogen een melaatse geneest van zijn vreselijke ziekte. Naast de genezing zorgt Hij tevens voor het einde van het sociale isolement van die man. Hij hoort weer bij de gemeenschap en kan weer vrijuit gaan en staan waar hij wil.

Gelukkig kennen we in onze streken deze ziekte niet, maar we komen wel degelijk op andere wijze mensen tegen die buitengesloten worden door anderen. Soms openlijk en soms op een heel subtiele manier. Denken we bijvoorbeeld maar aan daklozen of zwervers waar we in de stad liefst een paar meter omheen lopen om hun geur niet te hoeven ruiken of lastig gevallen te worden door hun bedelen. Er zijn veel mensen die zichzelf niet kunnen bedruipen. Denken we bijvoorbeeld maar aan de langdurig werkeloze, de zwakbegaafde, de aan drank of drugs verslaafde, die alleen maar lastig is en overlast bezorgt. Is het volgens menigeen niet een hopeloos geval of zonde van je tijd die je erin steekt. Bij de meesten haalt het toch niet veel uit, zo wordt weleens gedacht. Zijn het niet juist deze dooddoeners, waardoor die noodlijdende ander in de kou blijft staan en we hem elke mogelijkheid ontnemen om er weer bovenop te kunnen komen en onderdeel uit te maken van de gemeenschap?!

Jezus maakt evenwel tijd vrij voor iedereen en wijst niemand af, tenzij je jezelf van Hem verwijdert. Hij is degene die perspectief kan brengen in ieders leven, ook na fouten en blunders. Je door medelijden laten bewegen, vinden nog steeds veel mensen levensgevaarlijk. Want dan ga je misschien dingen doen, waar je niet van weet hoe het uitpakt. Je kunt je aan mensen binden die je daarna niet meer kunt loslaten. Is het niet veiliger hen uit de weg te gaan? Helaas gebeurt dit nog vaak genoeg, maar gelukkig zijn er ook mensen, die net als Jezus hun hart durven te laten spreken. Door hen krijgen anderen weer het gevoel erbij te horen, net zo goed als ieder ander. Deze laatste groep mensen, houden een gemeenschap leefbaar en gezond. Ze hanteren immers de regel die ook Jezus hanteerde en overbruggen onnodige grenzen, door de ander binnen te laten in hun eigen hart zodat deze zich nooit buitengesloten hoeft te voelen.

Tekst: Bezinning op het Woord, inleidende teksten bij de dagelijkse liturgie

Illustratie: Wim Johannesma