Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Bisschop bezocht door brand getroffen kerk Noorbeek

Daags na de grote brand in de Sint-Brigidakerk in Noorbeek heeft bisschop Harrie Smeets van Roermond donderdagmiddag een bezoek gebracht aan de zwaar getroffen kerk. De bisschop kon met eigen ogen zien welke ravage de brand heeft aangericht. “Verschrikkelijk,” was het eerste woord dat hij kon uitbrengen bij de aanblik van het interieur van de 13e-eeuwse kerk.

Mgr. Smeets kreeg ter plekke uitleg van pastoor Paul Tervoort en leden van het kerkbestuur, die een dag na de brand nog steeds diep onder de indruk zijn van wat er is gebeurd. Het barokke hoofdaltaar is volledig door de brand verwoest en ligt in verkoolde stukken op het priesterkoor. Enkele slierten van de geelwitte drapeaus die de kerk sierden, hangen nog aan de kroonluchter of liggen half verschroeid op de grond, naast zwartgeblakerde kaarsenstandaards. Het beeld van de Brigida – patrones van de kerk – is op wonderbaarlijke wijze gespaard gebleven.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Deze is in ieder geval niet in de sacristie begonnen, zoals aanvankelijk werd gedacht. Of de oorzaak ooit achterhaald kan worden, is zelfs nog maar de vraag. Experts zijn op de dag van de brand tot half twee ’s nachts bezig geweest om de schade op te nemen.

De kerkbanken zijn inmiddels weer schoongemaakt, maar de plafondgewelven zien zwart van het roet. Naast het hoofdaltaar is ook het monumentale orgel van de kerk uit 1852 zwaar beschadigd, hoewel dat helemaal aan de andere kant van de kerk onder de toren staat. “Het vuur en de rook zijn lang het plafond naar achteren getrokken,” legt een van de vrijwilligers uit. “Daarom zijn de kerkbanken niet beschadigd, maar het orgel wel.” Dat is des te spijtiger, omdat het orgel van Noorbeek zeer bekend was bij orgelliefhebbers en waarop ook vaak orgelconcerten werden gegeven. Dat zit er voorlopig niet in.

Ook de kerk zal een hele tijd niet voor de eredienst gebruikt kunnen worden. Het kerkbestuur verwacht maanden nodig te hebben om alle schade te herstellen. De vieringen zullen in de tussentijd worden gehouden in de vlakbij gelegen harmoniezaal. “Mijn grote wens is dat we volgend jaar op 1 februari – het patroonsfeest van Sint Brigida – de kerk weer in gebruik kunnen nemen,” zegt pastoor Tervoort. “Maar of dat lukt is natuurlijk nog maar de vraag.”  

Aan het einde van het bezoek dankte de bisschop de pastoor en de vrijwilligers voor hun inzet en stelde hij vast dat er een grote verbondenheid is van het dorp met de parochie. “Ondanks de trieste aanblik, proef ik dat u niet bij de pakken neer gaat zitten, maar ook al vooruitkijkt en plannen maakt over het herstel. Dat is een hoopvol teken,” aldus Mgr. Smeets, die spontaan aanbood om tijdens de komende vastenperiode een keer op zondag de eucharistieviering te komen opdragen op de noodlocatie.