Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Bisschop ontmoette vluchtelingen tijdens werkbezoek Horst

Twee bijzondere vormen van vrijheid stonden centraal tijdens de tweede dag van het werkbezoek van bisschop Harrie Smeets aan het dekenaat Horst. Zaterdagmiddag ontmoette de bisschop vluchtelingen uit diverse landen en ’s avonds woonde hij de dodenherdenking bij in Panningen. 

De dag begon zaterdagmorgen in Sevenum, waar zich zo’n twintig vertegenwoordigers van het dekenaal bestuur en de parochieclusters van Horst-Sevenum en het voormalige dekenaat Helden hadden verzameld om de bisschop te informeren over de ontwikkelingen in hun parochie. Zo werd de bisschop bijgepraat over plannen om een kerktoren meer toeristisch te exploiteren, om diaconie tot speerpunt van beleid te maken en suggesties om in kerkgebouwen meer culturele activiteiten te organiseren. Dit onderwerp bleek bij veel kerkbesturen hoog op de agenda te staan en leidde tot een interessante discussie met de bisschop over de mogelijkheden ervan. 

Terug in Horst maakte Mgr. Smeets kennis met christelijke vluchtelingen uit Irak, Syrië, Eritrea, Kenia en Indonesië in de Horst onderdak hebben gevonden en zich ook zeer betrokken voelen bij de parochie. Zij boden de bisschop een lunch aan met tal van gerechten uit hun verschillende landen. Voorafgaand aan de maaltijd baden ze met de bisschop het Onzevader in het Nederlands, het Aramees en het Arabisch. In persoonlijke gesprekken vertelden zij de bisschop vervolgens over hun vlucht naar Nederland en hun situatie hier. 

Een heel ander soort bijeenkomst was er vervolgens in Kessel-Eik, de kleinste parochie van het dekenaat Horst. Na een korte rondleiding door de kerk, werd de bisschop ontvangen door een groep parochievrijwilligers. Zij vertelden trots hoe ze zich met vereende krachten voor de parochie inzetten. 

De bisschop droeg vervolgens de avondmis op in de parochiekerk van Melderslo, dat weer een stuk noordelijker ligt, om vervolgens de dag af te sluiten bij de dodenherdenking in Panningen-Everlo. Bij het plaatselijk oorlogsmonument hadden zich enkele honderden mensen verzameld om stil te staan bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Naast anderen hield ook de bisschop een korte toespraak waarin hij de waarde van vrijheid benadrukte. 

Foto's: Bekijk uitgebreide fotoreportage