Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Wijding Mgr. Smeets op 8 december

De wijding van Mgr. Harrie Smeets tot bisschop vindt definitief plaats op zaterdag 8 december in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Dit is de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen, de patrones van het bisdom Roermond. 

De datum was bij de presentatie van de nieuwe bisschop van Roermond, vorige week, nog niet helemaal zeker.  Mgr. Smeets zou graag gezien hebben dat kardinaal Wim Eijk, als aartsbisschop, de wijding zou verrichten. Deze zou dat ook heel graag willen doen, maar is in verband met een geplande operatie daartoe niet in de gelegenheid. “De kardinaal heeft me op het hart gedrukt dat hij het heel jammer vindt dat hij er niet bij kan zijn, maar dat het helaas niet anders gaat,” aldus Mgr. Smeets. Hij zal nu de bisschopswijding ontvangen uit handen van Mgr. Hans van den Hende, bisschop van Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie. De andere wijdende bisschoppen zijn emeritus-bisschop Frans Wiertz en hulpbisschop Everard de Jong van Roermond.

De bisschopswijding vindt plaats in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Daar staat ook de zogeheten cathedra, de officiële zetel van de bisschop van Roermond. Tijdens de wijdingsplechtigheid zal bisschop Smeets op een bepaald moment hierop gaan zitten, als teken dat hij de zetel in bezit neemt, zoals date in kerkelijke termen heet. Op de zetel komt ook het persoonlijk wapen van Mgr. Smeets te hangen. Hoe dat er gaat uitzien, is nog niet bekend. Het wordt op dit moment door een aantal heraldische deskundigen ontworpen. Ook de overige voorbereidingen voor de wijdingsplechtigheid zijn inmiddels in volle gang. In de loop van de komende weken komt er meer duidelijkheid over de inhoud daarvan.  

Mgr Smeets maakt op dit moment een kennismakingsronde langs de andere Nederlandse bisschoppen. Ook moet hij in Venray, waar hij pastoor-deken was, nog zaken afhandelen. In de tweede helft van november hoopt hij naar Roermond te kunnen verhuizen. Komende zondag (21 oktober) wordt in het KRO-televisieprogramma ‘Geloofsgesprek’ een interview met de bisschop-elect uitgezonden. Dat is te zien op NPO 2 om 10.15 uur.

Een uitgebreid kennismakingsinterview met de nieuwe bisschop van Roermond is ook te lezen in het online magazine Clavis van het bisdom Roermond, dat vandaag verschijnt www.clavis.bisdom-roermond.org