Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Boek Limburgse priester over Edith Stein nu in Duits verschenen

Het boek van de Limburgse priester en kerkhistoricus Mgr. dr. Paul Hamans over Edith Stein en andere in de Tweede Wereld omgebrachte katholieke joden is nu ook in het Duits verschenen. Eerder was het boek ook al in het Engels uitgegeven.

Hamans beschrijft in het boek onder meer het levensverhaal van de karmelietes Edith Stein en haar zus Rosa, die al voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog naar het karmelietessenklooster in Echt waren verhuisd. Uit wraak voor de veroordeling van de Nederlandse bisschoppen tegen de gevangenneming van joden in 1942 werd een groot aantal katholieke joden in Nederland opgepakt. Onder hen Edith en Rosa Stein, maar ook de 27-jarige zuster Maria Aloysia Löwenfels uit Geleen. In totaal werden er meer dan 400 katholieke joden gearresteerd. Van hen werden er waarschijnlijk 112 in Auschwitz-Birkenau vermoord.

Het verhaal over de wegvoering en de moord op de katholieke joden werd door Hamans eerder beschreven in het boek ‘Bloedgetuigen voor Christus’ uit 2008. Hierin staan de levensverhalen van tientallen katholieke martelaren uit de 20e eeuw. Later werd het verhaal over katholieke joden apart uitgegeven, onder meer in het Engels. In Aken heeft nu een Duitse editie van het boek het licht gezien. Deze versie is aanzienlijk uitgebreid aan de hand van bronnen en nieuwe literatuur. Het boek bevat een lijst van 82 katholieke joden van wie de naam bekend is. Van 28 werd een biografie opgenomen. Kardinaal-aartsbisschop Reiner-Maria Woelki van Keulen schreef een voorwoord. De tekst werd vertaald door dr. Pawel Nadzieja.

Duitse titel: 'Die heilige Edith Stein und ihre Leidensgenossen auf dem Weg nach Auschwitz'
Uitgeverijd: Bernardus-Verlag
ISBN-10: 3-8107-0346-X of ISBN-13: 978-3-8107-0346-0.