Conclaaf voor verkiezing nieuwe paus begonnen
Het 'extra omnes' (iedereen eruit) heeft geklonken. In de Sixtijnse kapel in Rome is woensdagmiddag 7 mei het conclaaf voor de verkiezing van een nieuwe paus begonnen. De 133 kiesgerechtigde kardinalen zullen de komende dagen de 267e opvolger van Petrus kiezen.
Een conclaaf is omgeven met tal van regels en tradities. Deze zijn in 1996 door paus Johannes Paulus II nog eens opnieuw vastgelegd in het document ‘Universi Dominici Gregis’. Waar het vooral om gaat, is dat de kardinalen volkomen vrij zijn om te kiezen wie de H. Geest hen ingeeft en daarbij niet beïnvloed of gestoord worden door geluiden of stemmen van buitenaf. Daarom vindt de verkiezing achter gesloten deuren – cum clave: met de sleutel – plaats.
Dat het conclaaf in de Sixtijnse kapel moet plaatsvinden is overigens ook pas in het document uit 1996 vastgelegd. Vóór die tijd gebeurde dat ook al, maar lag het nergens vast. De kapel is de afgelopen dagen hiervoor in gereedheid gebracht. Zo zijn er tafels neergezet en voor elke kardinaal een stoel met zijn naam erop.
Stemrondes
Vanaf woensdagavond wordt er in diverse rondes gestemd. In principe elke dag vier keer: twee keer ’s ochtends en twee keer ’s middags. Alleen op de eerste dag wordt maar één keer gestemd. Een nieuwe paus moet tweederde van alle stemmen krijgen. Bij dit conclaaf betekent dit 89 stemmen. In het geval dat men er helemaal niet uitkomt, geldt vanaf de 33e of 34e stemronde een andere procedure. Dan kan alleen nog gestemd worden op de twee kardinalen die in de vorige stemrondes de meeste stemmen hebben behaald. Die twee mogen dan zelf niet meer meestemmen.
Bij de laatste conclaven is het echter nooit zover gekomen en kon na een dag of twee het befaamde ‘Habemus papam’ (we hebben een paus) worden uitgesproken. Daarvoor is dan uit de schoorsteen van de sixtijnse kapel de befaamde witte rook opgestegen. Hoelang het conclaaf deze keer zal duren, is afwachten. Mogelijk is er voor het weekeinde een nieuwe paus, maar het kan ook best zijn dat het langer duurt.
Gebed voor conclaaf
De Nederlandse bisdommen hebben de volgende voorbede verspreid om te bidden voor een voorspoedig verloop van het conclaaf:
Voor de kardinalen die in conclaaf bijeen zijn in Rome,
dat ze, gedragen door het gebed van de gelovigen,
betrouwbare getuigen zijn van de christelijke hoop
en dat ze zich laten leiden door de Heilige Geest
om de nieuwe paus aan te wijzen
die de gelovigen onderricht in de deugd
en hun harten vervult met de waarheid van het evangelie.
(c) Foto: Vatican Media