Social Media

Aanmelden nieuwsbrief bisdom Roermond

* indicates required
Mailings bisdom Roermond

Werkbezoek Horst: Dorpsparochies zoeken nieuwe wegen

De vele dorpsparochies in het dekenaat Horst zoeken wegen om nieuwe doelgroepen te bereiken. Dat bleek vrijdag 3 mei tijdens de eerste dag van het werkbezoek van bisschop Harrie Smeets aan het dekenaat Horst. Dit uitgestrekte dekenaat telt heel veel kleine dorpsgemeenschappen, die hun kerk niet kwijt willen. 

Het werkbezoek begon vrijdagmorgen met een kennismaking met een delegatie van het gemeentebestuur van Horst aan de Maas. Burgemeester Ryan Palmen en de wethouders Birgit op de Laak en Han Geurts gingen onder meer met de bisschop in gesprek over de leefbaarheid van kleine gemeenschappen en de rol die kerk daarbij kan spelen, zowel wat betreft het kerkgebouw alsook diaconale activiteiten. 

Extreme Kruisweg
Aansluitend vond een ontmoeting plaats met de (meeste) priesters van het dekenaat, dat zich uitstrekt van Meerlo in het noorden en Kessel-Eik in het zuiden. Kenmerkend voor met name de regio rond Horst en Meterik is het aantal Poolse arbeidsmigranten. Niet voor niets werken in pastorale team maar liefst drie Poolse priesters. Zij vertelden de bisschop onder ander over de verschillen tussen de geloofsbeleving in Polen en Nederland. 

Een interessant nieuw initiatief dat zij vanuit hun thuisland in Horst hebben geïntroduceerd is een zogeheten ‘extreme kruisweg’ in de week voor Pasen. Op de vrijdag vóór Palmzondag hebben ze met belangstellenden een route van 21 kilometer gelopen langs kerken en kapellen in de regio. Bij elke halteplek werd een statie van de kruisweg uitgebeeld. De tocht begon ’s avonds rond zeven uur en de laatste wandelaren waren ’s nachts om half drie binnen. Het eerste jaar deden zo’n 50 mensen aan de extreme kruisweg mee, dit jaar waren het er 117. 

Maasdorpen
De middag en de avond waren gereserveerd voor de parochiefederatie Maasdorpen. Dit is een samenwerkingsverband van zeven parochies met één officieel kerkbestuur en per parochie een coördinatiegroep, die ter plekke de parochie draaiende houdt. Alle groepen presenteerden zich een voor een aan de bisschop. Ze vertelden over de vele positieve initiatieven, maar benoemden ook hun zorgen dat het kerkbezoek minder wordt en dat als gevolg daarvan het ook steeds moeilijker wordt om nieuwe vrijwilligers te vinden en mensen die willen bijdragen aan de Actie Kerkbalans. 

Tegelijk gaven alle vrijwilligers aan dat het draagvlak voor de kerk in elke dorp redelijk groot is en dat ook de mensen die maar beperkt bij de parochie betrokken zijn, toch niet willen dat de kerk verdwijnt. Bisschop Smeets stak de vele vrijwilligers een hart onder de riem door erop te wijzen dat dit laatste element juist heel belangrijk is en dat de kerk veel groter is dan alleen de mensen die op zondag komen of een actieve bijdrage leven. “U moet er zelf in blijven geloven,” aldus Mgr. Smeets.  

Zaterdag en zondag bezoekt de bisschop de andere parochies en sociale projecten in het dekenaat Horst.

Foto's: Bekijk uitgebreide fotoreportage

Lees ook: Werkbezoek bisschop Smeets aan dekenaat Horst begonnen