Social Media

Exposities in Centre Ceramique

Geplaatst op: 23-05-2025

In het Centre Céramique zijn twee exposities te zien in het teken van de Heiligdomsvaart: ‘Pelgrimage naar Maastricht’ en ‘Atelier Heiligdomsvaart’. Beide exposities nemen de bezoekers mee naar de geschiedenis van de Heiligsdomvaart en Maastricht als pelgrimsstad.

De eerste Heiligdomsvaarten vonden plaats in de middeleeuwen, vanaf de tweede helft van de 14e eeuw. In de 19e eeuw werd de traditie nieuw leven ingeblazen. Het Atelier Heiligdomsvaart is vanuit de pijler Jeugd en Jongeren van de Heiligdomsvaart ontwikkeld en is gebouwd door de Maastrichtse basisscholen, middelbare scholen en werkplaatsen.

Zo heeft het Stella Mariscollege zich beziggehouden met de bouw van een maquette van het Maastricht van rond het jaar 1400. De school bouwde zelf de Maasbrug, de kerken en verscheidene belangrijke gebouwen van de stad. In de werkplaats van Athos in de wijk Biesland zijn de omwalling en de straten en pleinen van het middeleeuwse Maastricht gemaakt. Bezoekers kunnen zelf in het Atelier Heiligdomsvaart de maquette compleet maken door huizen voor de Maastrichtenaren en een tentenkamp voor de pelgrims te maken.

Ook te zien zijn door leerlingen gemaakte hedendaagse interpretaties van relieken, klassikaal gemaakte sculpturen geïnspireerd op het thema ‘Wees een bruggenbouwer’. Op zondag 18 mei is er van 14.00 tot 16.00 uur in het Centre Céramique een workshop maquette bouwen voor kinderen van 7 tot 12 jaar. De kinderen kunnen dan de maquette invullen en er kleur aan geven. De expo zelf is bedoeld voor bezoekers in alle leeftijdscategorieën, en is te bezoeken tot en met zondag 29 juni.

Het pronkstuk van Atelier Heiligdomsvaart is een kopie van het middeleeuwse hoogaltaar van de Servaasbasiliek, waar destijds de Noodkist stond. Vanwege zijn omvang zal dit altaar niet te zien zijn in Centre Céramique, maar vanaf medio april tot en met juni een plek krijgen in de Sint-Servaasbasiliek. Het wordt ook door scholieren meegedragen tijdens de twee ommegangen op zondag 15 juni en zondag 22 juni.

Meer informatie

 

(c) Foto: Jean-Pierre Geusens



Lees ook

Nagenieten van Heiligdomsvaart Maastricht

Zondagavond 22 juni werd op het Vrijthof in Maastricht de 56e Heiligdomsvaart afgesloten met de avondommegang en een slotceremonie waarbij de Noodkist door laserstralen in het licht werd gezet. Het was de afsluiting van tien dagen met wel 200 activiteiten die aan de Heiligdomsvaart of het thema ‘Wees een bruggenbouwer’ waren gelieerd. Het is nu weer voor zeven jaar voorbij. Nagenieten kan nog met de vele verslagen, reportages, foto’s en video’s die er zijn gemaakt. Een klein overzicht:

Heiligdomsvaart afgesloten: blijf bruggen bouwen

De 56e Heiligdomsvaart in Maastricht is zondag afgesloten met een pontificale eucharistieviering en de tweede ommegang, die deels met boten over de Maas ging. Na de slotceremonie op het Vrijthof werden de Noodkist en het borstbeeld van Sint-Servaas de basiliek binnengedragen. Nadat achter hen de bronzen deuren van de basiliek gesloten waren, was de Heiligdomsvaart definitief afgelopen. De volgende editie is in 2032.

Geloofsgesprek familie Voncken

Moeder en dochter Voncken zijn al generatieslang betrokken bij de 7-jaarlijkse Heiligdomsvaart in Maastricht, een traditie die alle groeperingen in de stad verbindt. Zondag 15 juni waren zij te gast in het programma Geloofsgesprek van KRO-NCRV. Het thema van deze editie van de Heiligdomsvaart is: Wees een bruggenbouwer.

Ommegang met Noodkist voor de vrede

De Vereniging Het Graf van Sint Servaas (de organisatie achter de Maastrichtse Heiligdomsvaart), deken John Dautzenberg van Maastricht en het kerkbestuur van de Sint-Servaasbasiliek hebben besloten de rondtocht met de Noodkist (de eeuwenoude reliekschrijn met de relieken van onder andere Sint Servaas) door de straten van Maastricht tijdens de tweede Ommegang op zondag 22 juni speciaal op te dragen aan het bevorderen van de vrede, en het beëindigen van oorlogshandelingen en geweld in de wereld. Deelnemers en toeschouwers wordt gevraagd zich bij deze intentie aan te sluiten in gebed of gedachte.